Hlavní obsah

Už polovina „mladých dospělých“ Američanů žije u rodičů

Foto: Profimedia.cz

Mladí dospělí se podle průzkumu stěhovali častěji než jiné věkové skupiny. (Ilustrační snímek stěhováků z New Yorku.)

Reklama

Počet amerických mladých dospělých, kteří žijí se svými rodiči, je na historickém maximu. Podle nové analýzy Pew Research Center jde pravděpodobně o důsledek pandemie koronaviru.

Článek

Nová zpráva institutu Pew Research Center zjistila, že až 52 % mladých dospělých v červenci žilo u jednoho nebo obou svých rodičů. To je podle institutu nejvyšší podíl v historii měření.

„Před rokem 2020 byla nejvyšší naměřená hodnota při sčítání lidu z roku 1940. Tehdy žilo s rodiči 48 % mladých dospělých,“ píše se v pátek publikované zprávě. Více jich mohlo s rodiči žít pouze během Velké hospodářské krize ve 30. letech 20. století, pro toto období však podle institutu Pew neexistují spolehlivé údaje.

Společnost Pew Research Center mladé dospělé vymezuje 18. a 29. rokem života. Počet mladých dospělých žijících s rodiči vzrostl v červenci na 26,6 milionu, což je od posledního únorového šetření nárůst o 2,6 milionu, uvedl Pew.

„Podíl mladých dospělých žijících se svými rodiči plošně vzrostl u všech hlavních rasových a etnických skupin, mužů a žen, obyvatel měst i venkova,“ píše dále institut.

Rasové a etnické rozdíly se ale zřejmě zmenšují. „V minulých desetiletích byla u bělošských mladých dospělých vyšší pravděpodobnost, že se svými rodiči žít nebudou, než v případě jejich asijských, černošských a hispánských protějšků,“ uvádí se ve zprávě. „Tento rozdíl se od února zmenšil, protože počet bělošských mladých dospělých žijících s rodiči vzrostl více než u jiných rasových a etnických skupin.“

Mladí dospělí byli letošní pandemií podle CNN zasaženi obzvláště těžce. Podle průzkumu Pew Research Center se stěhovali častěji než ostatní věkové skupiny. Přibližně jeden z deseti mladých dospělých uvedl, že se kvůli opatřením spojeným s pandemií koronaviru dočasně nebo trvale přestěhoval. Přibližně stejný podíl tázaných uvedl, že se někdo přestěhoval do jeho domácnosti.

Ze všech dospělých, kteří se kvůli pandemii přestěhovali, 23 % uvedlo, že hlavním důvodem bylo uzavření jejich univerzitního kampusu. Pro 18 % tázaných byla hlavním důvodem ke stěhování ztráta zaměstnání či jiné finanční obtíže.

Reklama

Související témata:

Doporučované