Hlavní obsah

„Už spíme, nevolejte.“ Příběh zanedbaného trasování vidí hygiena jinak

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Hygienici se ohradili proti kritice, kterou jim adresoval strážník, jehož syn se nakazil koronavirem. Údajně si vyslechl, že má jeho rodina sama obvolat známé, s nimiž přišla do kontaktu. Hygiena ale tvrdí, že rodině pomáhala.

Článek

Pražská městská policie zveřejnila koncem minulého týdne na webu příběh svého zaměstnance, který popsal, jak se u čtyř z osmi členů jeho rodiny objevila nákaza koronavirem. Infekci domů přinesl syn z pražského baru Techtle Mechtle a tím podle strážníka začalo martyrium s hygienickou stanicí. Ta totiž rodině údajně řekla, aby si své kontakty, se kterými se setkala, obvolala sama, protože je po pracovní době.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová případ nechala prošetřit a od ředitele středočeské hygieny Tomáše Vodného si vyžádala vysvětlení.

„Důležité je zmínit postup hygienické stanice. Od údajného postiženého nepřišla žádná oficiální stížnost. Byl jenom rovnou zveřejněný článek na stránkách pražské policie,“ uvedla v pondělí Rážová. Rodina ve svém vyjádření napsala, že se na hygienu snažila dovolat minulý pátek v 15:30. Bylo jí údajně řečeno, že je pátek a hygiena má po pracovní době a vše se bude řešit až další pracovní den.

Rážová však tvrdí, že strážník zveřejnil jen neúplnou odpověď středočeské hygieny. „Rodina už neuvedla, že jim pracovnice hygieny řekla, že je sice po pracovní době, ale jakmile přijede domů, podívá se do informačního systému infekčních onemocnění ohledně výsledku mladíka a o všem bude matku informovat,“ popsala Rážová.

Podle hygieničky to byla naopak manželka strážníka, kdo reagoval neadekvátně, a to slovy: V tu dobu už spíme, už nám nevolejte. „Kolegyně z hygieny potom případ dál komunikovala s rodinou a zabývala se tím celou sobotu a neděli, i když neměla službu,“ doplnila hlavní hygienička.

Středočeská hygiena tak ve svém postupu pochybení neshledala. „Naše pracovnice s rodinou naopak komunikovala o víkendu, tedy vše nad rámec své pracovní doby,“ napsala Seznam Zprávám Lilian Rumlová, ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygieny.

Policie: Chtěli po nás cenzuru

Šéf pražských strážníků Eduard Šuster si ale za zveřejněným příběhem stojí. „Vše, co je na našich stránkách, je pravda. Rodina to nezveřejňovala, aby pomohla sama sobě, ale proto, že chce, aby se nic podobného už nikomu nestalo,“ řekl Seznam Zprávám Šuster.

Zároveň potvrdil, že se vedení stanice prověřením věci zabývalo. „Ano, skutečně mi v sobotu odpoledne volal zástupce středočeské hygieny, ale vůbec se neptal na to, jaký přesně zaměstnanec to je a zda to s ním může vyřešit. Jediné, o co žádal, bylo stažení článku z našeho webu,“ popsal Šuster.

„Řekl jsem mu, jestli opravdu myslí vážně, že se snaží cenzurovat naše sociální sítě, a také jsem uvedl, že příspěvek tam zůstane, protože je pravdivý,“ doplnil šéf pražské policie. Podle něj se policii od té doby neozval nikdo, kdo by ze strany hygieny žádal o vysvětlení zkušenosti rodiny jeho zaměstnance.

Šuster také řekl, že dlouho zvažoval, jestli příspěvek zveřejní. „Pak jsme se ale dohodli, že je důležité, aby se o tom mluvilo. Chceme, aby ten systém po pěti měsících už fungoval, a pokud dosud nefunguje, tak musí být rychle zřízená náprava,“ uvedl Šuster.

Šéf strážníků je dle svých slov v úzkém kontaktu s rodinou a podle něj jsou zatím z rodiny nakažení čtyři z osmi členů domácnosti.

K řešení rychlého trasování měla být podle vlády nejdůležitější takzvaná chytrá karanténa. Jak už ale Seznam Zprávy popsaly, nefunguje zdaleka bezproblémově.

Na jednu stranu nabízí velké technologické možnosti pro to, aby hygienici dokázali co nejrychleji a s co největší přesností najít lidi, již přišli do styku s nákazou a kteří mohou potenciálně být jejími dalšími šiřiteli.

Zároveň je ale zřejmé, že hygienici si technologické nástroje využívající polohové služby či sledování dat dostatečně neosvojili a drží se spíše tradičních postupů z počátku epidemie. Což podle odborníků nemůže stačit v době, kdy byla přísná omezení pohybu rozvolněna a lidé se setkávají daleko více než v tuhých časech počátku epidemie.

Reklama

Související témata:

Doporučované