Hlavní obsah

Už třetí severská země omezila očkování vakcínou od Moderny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Finsko pozastavilo podávání covidové vakcíny od Moderny mladším mužům. Kvůli riziku vzácných kardiovaskulárních vedlejších účinků, na které upozorňuje dosud nezveřejněná severská studie. Užití vakcíny omezilo i Švédsko a Dánsko.

Článek

Už třetí severská země se rozhodla omezit očkování vakcínou proti covidu-19 od společnosti Moderna, informovala agentura Reuters. Své rozhodnutí Finsko oznámilo ve čtvrtek. Ředitel Finského zdravotního institutu Mika Salminen uvedl, že Finsko bude mužům, kteří se narodili v roce 1991 a později, podávat vakcínu od Pfizeru, místo látky od Moderny. Očkovat se ve Finsku mohou občané starší 12 let.

„Severská studie, na které spolupracovalo Finsko, Švédsko, Norsko a Dánsko, zjistila, že muži mladší 30 let, kteří dostali vakcínu Spikevax od Moderny, měli o něco vyšší riziko než ostatní, že se u nich rozvine myokarditida,“ odůvodnil rozhodnutí Salminen. Výsledky studie zatím nebyly zveřejněny.

Co je myokarditida a perikarditida

Myokarditida a perikarditida jsou zánětlivá onemocnění srdce, která se mohou objevit po infekcích nebo při imunitních onemocněních. Incidence myokarditidy a perikarditidy v evropském hospodářském prostoru se v závislosti na zdroji pohybuje od 1 do 10/100 tisíc osob za rok. Příznaky myokarditidy a perikarditidy se mohou lišit, ale často zahrnují dušnost, silný tlukot srdce, který může být nepravidelný, a bolest na hrudi. Onemocnění odezní samo nebo za pomoci léčby. (SÚKL)

K podobným krokům se rozhodly přistoupit už dříve Švédsko a Dánsko. Švédské zdravotnické orgány ve středu oznámily, že pozastaví podávání vakcíny Spikevax od Moderny všem, kteří se narodili v roce 1991 a později, bez ohledu na pohlaví.

Rozhodnutí všech zemí motivovaly výsledky severské studie, které poukazují na nárůst rizika myokarditidy a perikarditidy u očkovaných mladých lidí, ačkoliv počty případů zánětů srdce zůstávají velmi nízké.

„Spojitost je obzvláště patrná, pokud se jedná o vakcínu Spikevax od Moderny, zejména po druhé dávce,“ uvedla v prohlášení Švédská zdravotní agentura.

Dánský zdravotní úřad ve středu rozhodl, že lidem mladším 18 let nebude nabízena vakcína od Moderny z preventivních důvodů. Občanům v této věkové kategorii bude Dánsko i Švédsko místo toho podávat vakcínu Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech.

Norsko, které se na studii podílelo, k takto přísným opatřením dosud nepřistoupilo. Jejich zdravotní úřady ovšem ve středu znovu uvedly, že mužům ve věku do třiceti let doporučují, aby se raději nechávali očkovat vakcínou od Pfizeru.

Finský zdravotnický institut uvedl, že ke zveřejnění studie severských zemí dojde během několika týdnů, s tím, že předběžná data má už teď k dispozici Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), aby měla čas je posoudit.

Farmakovigilanční výbor pro hodnocení rizik léčiv (PRAC) v rámci EMA v červenci došel k závěru, že po očkování vakcínou Spikevax od Moderny nebo vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech může ve velmi vzácných případech dojít k k myokarditidě (zánětu srdečního svalu) a perikarditidě (zánětu membrány kolem srdce). Častěji u mladších mužů po té, co obdrží druhou dávku očkování. Zmínka o nežádoucích kardiovaskulárních vedlejších účincích již byla do informací o přípravku po hodnocení výborem zahrnuta.

Regulační orgány Spojených států, Evropské unie i Světové zdravotnické organizace zdůraznily, že výhody vakcín založených na technologii mRNA, které využívají společnosti Moderna a Pfizer-BioNTech, pro prevenci covidu-19 převažují nad jejich riziky.

„Jedná se obvykle o mírné případy a jednotlivci se většinou zotaví krátce po standardní léčbě a odpočinku. Riziko myokarditidy se podstatně zvyšuje u těch, kteří se nakazili covidem-19, a očkování je nejlepším cestou, jak se proti tomu chránit,“ uvedl k rozhodnutí Švédska a Dánska ve středu mluvčí firmy Moderna.

Na vyšší riziko zánětu u neočkovaných poukázali už dříve vědci z izraelského výzkumného ústavu Clalit společně s kolegy z Harvardovy univerzity, kteří přinesli zatím nejrozsáhlejší recenzovanou studii zaměřenou na bezpečnost vakcíny Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech.

Myokarditida se v rámci jejich výzkumu vyskytla ve 2,7 případu na 100 tisíc očkovaných. Zpravidla šlo o muže mezi 20 a 34 lety. Naproti tomu ve skupině neočkovaných, kteří nákazu prodělali, ale bylo riziko zánětu mnohem vyšší. Koronavirová infekce byla spojena s 11 případy myokarditidy na 100 tisíc.

Co Česko a další evropské země?

Zda budou příklad severských zemí následovat i další státy zatím není jisté. Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza například uvedl, že Itálie nehodlá očkování vakcínou Spikevax od Moderny přerušit. Podle něj by měly evropské země blíže spolupracovat a být lépe koordinované.

„Musíme věřit mezinárodním autoritám, zejména Evropské agentuře pro léčivé přípravky, která je naší referenční agenturou a k této věci se velmi jasně vyjádřila,“ řekl Speranza.

Česká vakcinologická společnost vydala konci srpna stanovisko, ve kterém uvádí že po očkování proti covidu-19 mRNA vakcínami dochází vzácně k myokarditidám a perikarditidám. Dodali, že tyto případy mají většinou mírný průběh, častěji se vyskytují o mladších mužů a po druhé dávce očkování.

Podle úsudku České vakcinologické společnosti mohou být osoby, které v minulosti prodělaly myokarditidu nebo perikarditidu, bez souvislosti s očkováním proti nemoci covid-19, očkovaní kteroukoli covid-19 vakcínou.

Těm, kteří prodělali myokarditidu nebo perikarditidu po podání první dávky, druhou dávku nedoporučují. Je ovšem možné výjimečné podání druhé látky, pokud dojde ke zvážení rizika nemoci covidu-19 pro očkovanou osobu.

Reklama

Doporučované