Hlavní obsah

Zemanovy dvě verze, jak skončí Vrbětice. Tu druhou by odskákal někdo v Česku

Záznam celého projevu prezidenta Miloše Zemana.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem začala minulou sobotu, když premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček zveřejnili informaci, že za výbuchem muničního skladu a smrtí dvou českých občanů stáli ruští agenti.

Článek

Prezident Miloš Zeman se po týdenním mlčení vyjádřil ke kauze Vrbětice. V projevu řekl, že existují dvě verze toho, co se v areálu odehrálo.

Pokud za výbuchem stojí ruští agenti, Česko by podle Zemana mělo vyřadit Rosatom z tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Pokud se ale potvrdí původní závěr, že výbuch způsobila neodborná manipulace s materiálem, bude to podle Zemana mít rozsáhlé vnitropolitické důsledky. Co (případně koho) má konkrétně na mysli, neuvedl.

V televizi Prima ale hned po svém projevu řekl, že pokud bude vyslovena nedůvěra Babišově vládě, nechá ji v demisi dovládnout do řádných říjnových voleb.

Prezident řekl, že kvůli výbuchům ve Vrběticích žádá po policii nasazení všeho, co je možné, aby kauza byla řádně vyšetřena.

Slovo od slova, co řekl prezident

„Závěr tehdejšího vyšetřování zněl, že byly (výbuchy) způsobeny neodbornou manipulací při vyskladňování muničního materiálu,“ řekl Zeman o roce 2014, kdy k výbuchům došlo.

Následujících šest let Bezpečnostní informační služba ve svých výročních zprávách, včetně jejich neveřejných částí, nikdy nezmiňovala kauzu Vrbětice, zdůraznil Zeman.

„Mohu konstatovat, že ve zprávě BIS se uvádí, a tuto větu jsem si podtrhl, že neexistují důkazy ani svědectví, že by tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu,“ dodal.

Prezident v rozhovoru pro televizi CNN Prima News přirovnal možný další vývoj vrbětické kauzy k válce v Iráku, kterou zpočátku legitimizovaly zprávy o zbraních hromadného ničení. Později americká CIA tyto zprávy vyvrátila.

„Beru obě dvě tyto verze vážně a přeju si, aby byly vyšetřeny. Policie i Nejvyšší státní zastupitelství mají moji plnou podporu,“ řekl Zeman.

Reakce politiků na Zemanův projev

Agenty, kteří jsou podle zprávy BIS ze zapojení do dvou výbuchů ve Vrběticích vážně podezřelí, označil Zeman za Pata a Mata.

„Doufám, že se dovíme pravdu. Dovíme se, zda toto podezření je oprávněné. A v takovém případě je zapotřebí, aby Ruská federace za tento případný teroristický čin zaplatila například neúčastí v tendru na dostavbu elektrárny v Dukovanech,“ řekl prezident. Zároveň ale uvedl, že také může jít o zpravodajskou hru.

„Počkejme tedy bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetřování,“ zakončil prezident svůj projev.

Evropa vyjádřila Česku podporu

Před týdnem vláda oznámila, že podle odhalení českých bezpečnostních složek jsou ze dvou explozí muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU.

Prezident Zeman dosud kauzu týden nekomentoval. Premiér Andrej Babiš během týdne uváděl, že prezident je plně informovaný o postupu vlády a podporuje jej.

Evropská unie v prohlášení vydaném jménem celé sedmadvacítky odsoudila narušení české svrchovanosti. Podporu České republice vyjádřila například německá kancléřka Angela Merkelová, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová nebo generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Českou republiku podpořily také Spojené státy a Spojené království. Slovensko vyhostilo tři ruské diplomaty, další čtyři vyhostily dohromady pobaltské státy.

Česká republika původně vyhostila 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Ve čtvrtek Ministerstvo zahraničí rozhodlo o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů. Počet diplomatů a dalších pracovníků na ruské ambasádě v Praze se má srovnat podle současného stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Rusko má čas na stažení 63 pracovníků do konce května.

Reklama

Související témata:

Doporučované