Hlavní obsah

Už za tři dny spadne do EET další čtvrtmilion podnikatelů. Otázky a odpovědi k druhé vlně: Kdy vám stát zavře obchod?

Pět nejpalčivějších otázek k druhé vlně EET.

 

Reklama

Jaké postihy hrozí těm, kteří nebudou evidovat tržby? Co všechno musí podnikatelé kvůli EET udělat? A podařilo se opravit chyby v systému evidence?

Článek

Den „D", kdy povinně začne tržby evidovat mnohem více podnikatelů, než tomu bylo v první vlně EET v prosinci, se přiblížil. Již ve středu 1. března tato povinnost dopadne na 250 tisíc podnikatelů, kteří prodávají zboží, jež sami nevyrobili. Tedy velkoobchodníků a maloobchodníků.

Ještě před víkendem si však podle údajů Finanční správy nevyzvedlo autentizační údaje bezmála 150 tisíc z nich. Stihnou se všichni připojit? A zvládne takový nápor daňová správa? Co se stane těm, kteří to nestihnou? Čekají je hned první den tvrdé postihy? A kdy hrozí, že úředníci nařídí obchod úplně zavřít?

Odpovědi najdete v rozhovoru se sekčním ředitelem Finanční správy Jiřím Fojtíkem.

Desatero Finanční správy: Jaké mají podnikatelé povinnosti?Video: Petr Švihel

V rozhovoru pro Seznam vysvětluje mimo jiné i to, kdo se prozatím evidenci vyhne. A jestli se podařilo odstranit chyby v systému, kdy se hospodským stávalo, že se tržby uložily dvakrát nebo dokonce vícekrát.

„My jsme hned v prosinci uspořádali seminář pro výrobce pokladních zařízení, abychom s nimi probrali nejčastější chyby a podle jejich odezvy se je podařilo postupně napravit," popisuje Fojtík.

Jak to bude s evidováním plateb za dobírku? A co všecko musí podnikatelé kvůli EET splnit? Podívejte se ve videích.

Finanční správa a její desatero: Budou evidovat eshopy?Video: Petr Švihel

Reklama

Doporučované