Hlavní obsah

Už žádná těžba. Dánsko neudělí nové licence pro těžaře v Severním moři

Foto: Pixabay.com

„Doufáme, že to bude inspirovat další země,“ řekl dánský ministr Dan Jørgense - ilustrační foto.

Reklama

Dánská vláda ve čtvrtek odhlasovala konec udílení nových licencí na těžbu ropy a zemního plynu v nalezištích Severního moře. Současná těžba může pokračovat do roku 2050, kdy veškerá produkce skončí.

Článek

Dánsko přestane vydávat nové licence na těžbu ropy a zemního plynu v Severním moři. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Země tím učiní velký krok v rámci svého plánu na úplné upuštění od produkce fosilních paliv do roku 2050. Dánský ministr pro klima, energetiku a zdroje Dan Jørgensen očekává, že si toto rozhodnutí najde ohlas po celém světě.

„Doufáme, že to bude inspirovat další země,“ řekl Jørgensen v pátečním rozhovoru pro Bloomberg. „Jsme první země s významnou produkcí, která se k takovému kroku odhodlala. Snad si teď ostatní řeknou, jestli to zvládlo Dánsko, tak to zvládneme také,“ dodal.

Dánsko je největším producentem ropy mezi členy Evropské unie. Těží jí však mnohem méně než evropské státy Norsko a Spojené království, které nejsou členy EU.

Podle analýzy britské energetické firmy BP produkovalo Dánsko v roce 2019 průměrně 103 000 barelů ropy za den. Ve svých vodách má 55 plošin, které těží z dvaceti nalezišť ropy a zemního plynu.

Odhaduje se, že na základě čtvrtečního rozhodnutí zůstane pod zemí 150 milionů barelů, které by jinak producenti vytěžili. Dánské Ministerstvo pro klima, energetiku a zdroje odhaduje, že rozhodnutí bude zemi stát 13 miliard dánských korun (46,31 miliardy Kč).

Producentům, kteří své licence dostali v minulosti, se podmínky nijak nemění. Mohou v těžbě ropy a plynu v Severním moři pokračovat až do jejich úplného zákazu v roce 2050.

Dánské klimatické cíle jsou považované za jedny z nejambicióznějších na světě. Země si dala za cíl snížit uhlíkové emise o 70 procent do roku 2030, v porovnání s mírou emisí v roce 1990. Neutrální míry emisí chce dosáhnout do roku 2050. Obě předsevzetí přijalo Dánsko do zákona.

„Evropa chce být do roku 2050 energeticky neutrální, což znamená, že musí ukončit svou závislost na fosilních palivech,“ řekl ministr Dan Jørgensen. Připomněl tím návrh Evropské komise pro snížení uhlíkové stopy evropských zemí. „Podle mého mínění se tento vývoj bude zrychlovat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované