Hlavní obsah

Už žádné náhradní žárovky a lékárnička může být prošlá. Povinná výbava v autě se změní

V povinné výbavě v autě má být od října méně věcí.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řidiči si už od října nejspíš nebudou muset hlídat, jestli mají prošlou autolékárničku nebo jestli mají náhradní žárovky. Ministerstvo dopravy chystá změny a řidiči budou mít méně starostí.

Článek

Povinná výbava vozidel by se měla od října zmenšit. Nově by už v automobilech nemusely být náhradní žárovky nebo pojistky. Řidiči navíc již nebudou muset měnit lékárničku po vypršení doby použitelnosti.

Podle prezidenta Českého červeného kříže Marka Jukla změny v lékárničkách možnost poskytnout první pomoc nijak neovlivní.

„Vozit povinně v autě žárovky nebo pojistky už je v současnosti zbytečné, u nových aut řidiči stejně nechávají výměnu světel na servisu. Stejně tak po domluvě s Ministerstvem zdravotnictví jsme se rozhodli, že pro první pomoc postačí lékárnička bez roušky nebo náplastí s polštářkem a už jí nebude nutné měnit kvůli expiraci,” uvedl ministr dopravy Dan Ťok. V lékárničce již nebudou nutné nůžky, které se podle ministerstva příliš nevyužívaly.

Autolékárničky bylo dosud nutné po vypršení jejich trvanlivosti vyměnit, jinak řidičům hrozila při silniční kontrole pokuta až 2000 korun.

Autolékárnička dosud musí obsahovat obvazy, trojcípý šátek, hladkou náplast i s polštářkem, škrticí obinadlo, plastovou roušku, pryžové rukavice, isotermickou fólii a zahnuté nůžky. Ministerstvo navrhuje šátek, nůžky, náplast s polštářkem a plastovou roušku vypustit.

Reklama

Doporučované