Hlavní obsah

Už žádné telefonáty soudcům, vzkázali poslanci kancléři prezidenta

Takto Mynář hájil své kroky 9. ledna.Video: Šimon Felenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle poslanců nedošlo kontaktem kancléře Vratislava Mynáře se soudci Josefem Baxou Vojtěchem Šimáčkem k ovlivňování nezávislosti soudců.

Článek

Poslanci, kteří si minulý týden pozvali soudce Josefa Baxu a Vojtěcha Šimíčka a prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, aby vysvětlili svůj náhled na kauzu ovlivňování soudců, dospěli k závěru, že k němu nedošlo.

Podvýbor pro justici a soudní samosprávu ústavně právního výboru konstatoval, že „nezávislost Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu nebyla podle vyjádření pozvaných soudců jejich projednávanou komunikací s prezidentem republiky a kancléřem V. Mynářem ohrožena“.

Důrazně ale Hradu doporučil, aby k podobným situacím nedocházelo. Podvýbor „doporučuje, aby se napříště výkonná moc zdržela jakékoliv činnosti, která by mohla vést k závěru, že dochází k ovlivňování rozhodování soudců v konkrétních živých kauzách, kde moc výkonná vystupuje jako strana sporu, s výjimkou zákonem předvídaných postupů,“ shodli se poslanci.

Hrad za kancléřem stojí

Prezident Miloš Zeman uvedl, že kancléř jednal se soudci z jeho pověření a Mynáře se veřejně několikrát zastal. Podle Zemana, jak uvedl minulý týden pro TV Barrandov, Baxovi vadil jeho nástupce v čele Nejvyššího správního soudu, a proto se měl mstít.

Mynář minulý týden přiznal, že v Zemanově zastoupení „konzultoval“ s více ústavními soudci včetně Vojtěcha Šimíčka prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu, o jehož zrušení Ústavní soud rozhodoval. „Informoval jsem více členů Ústavního soudu,“ řekl kancléř. Současně vyjádřil překvapení, že se informace ze schůzky dostala na veřejnost. „Jednání mezi čtyřma očima považuji za soukromá a nevidím důvod o nich navenek mluvit,“ uvedl před poslanci a dodal, že příští schůzce se soudcem Šimíčkem se nebrání. „Můžeme se sejít a u piva znovu probrat bundesligu,“ dodal.

Reklama

Doporučované