Hlavní obsah

Už žádný další Parkland či Columbine. Školy hlídají problémové žáky i po ukončení studia

Školy v Coloradu monitorují bývalé problémové studenty.Video: AP

 

Reklama

Jedna z nejtragičtějších školních střeleb znovu otevřela debatu, jak útokům na studenty předcházet. Systém monitorování potenciálních útočníků zavedli třeba v Coloradu.

Článek

Před dvěma týdny zavraždil devatenáctiletý Nicolas Cruz ve floridském Parklandu 17 lidí, ve Spojených státech se hlasitě začalo řešit omezení prodeje a držení zbraní a také další metody, jak podobným útokům předcházet.

Svůj systém už mají některé školy v americkém státě Colorado. Po střelbě ve škole v okrese Jefferson, při které zemřeli dva žáci osmé třídy, zavedly zdejší školy nové pravidlo. Začaly sledovat problémové studenty i poté, co ze školy odejdou. Záměr je jasný - předejít dalším útokům. Každý z vytipovaných studentů získá případového zástupce, který s nimi bude pravidelně hovořit, účastní se konzultací s jejich terapeuty a v neposlední řadě bude monitorovat jejich sociální sítě. V některých případech i roky poté, co žáci odmaturovali či školu z jiných důvodů opustili.

Floridská škola se po tragédii znovu otevřela, děti vítali terapeutičtí koně a desítky policistů

Okresní šerif John McDonald pro deník The Wall Street Journal uvedl, že program momentálně monitoruje 17 bývalých studentů, společně se 168 studenty současnými. Rodiče i studenti s tímto postupem souhlasí podpisem dohody.

Cílem programu podle McDonalda není pouze umístit problémové studenty na seznam hrozeb, ale zároveň jim pomoci.

„V našem obvodě je Columbine High School. Je naší odpovědností, abychom posouvali bezpečnostní opatření stále dál,” uvedl McDonald.

V roce 1999 se dva žáci Columbine High School rozhodli zaútočit na jejich školu, přičemž zabili 12 studentů a učitele, než sami spáchali sebevraždu. Jedná se o čtvrtý nejhorší masakr na amerických školách v historii.

Donald Trump vyzývá k vyzbrojování učitelů. Žáky ochrání lépe než strážníci, uvedl

Reklama

Doporučované