Hlavní obsah

Už žádný Gangnam Style. Soul kvůli covidu zakázal rychlou hudbu při cvičení

Foto: Profimedia.cz

Muzika s více než 120 tepy za minutu (BPM) je zakázána při skupinových cvičeních.

Reklama

K běžným opatřením, na jaká si lidé za dlouhé měsíce pandemie zvykli, přibude jedno netradiční. Jižní Korea v tělocvičnách zakázala cvičení na příliš rychlou hudbu.

Článek

Při skupinových cvičeních, jako je aerobik a spinning, je podle nového nařízení zakázána hudba s více než 120 tepy za minutu (BPM). Podle místních hygieniků je hlavním cílem tohoto opatření fakt, že lidé díky tomu nebudou dýchat příliš rychle a potenciálně šířit nemoci.

Fanoušci jihokorejského žánru K-popu to tak nyní budou mít poměrně složité. Mnohé z populárních písní se totiž pod hranici 120 BPM nevejdou. Např. píseň Permission to Dance od slavné chlapecké skupiny BTS má 127 BPM a Paint the Town od dívčí skupiny Loona 125 BPM.

Hity Butter a Dynamite od BTS nebo píseň Weekend od Taeyeon si naopak Jihokorejci v tělocvičně budou moci poslechnout, písničky se pohybují v přijatelném rozmezí 110–115 BPM. Situace určitě nevyhovuje dívčí kapele Blackpink, jejíž nejslavnější singly se všechny točí kolem 130 BMP.

Žánr K-pop, který je populární po celém světě a lze jej než za samotný hudební žánr považovat spíše za subkulturu, se každopádně celkově pohybuje v blízkosti státem určené hranice tempa hudby v tělocvičnách.

Osm z deseti písní, které jsou momentálně na vrcholu jihokorejské hitparády, se pod hranici 120 BPM nicméně vejde. Milovníci jihokorejského virálního hitu Gangnam Style budou bohužel mít smůlu.

Web The Guardian poznamenal, že „necelý milion lidí sleduje workoutový a motivační playlist You Can Do It na Spotify, ale žádná z úvodních 10 skladeb se pod 120 BPM nedostane“. Drum'n'bassový hit Time Is Hardcore od High Contrast má dokonce tempo 169 BPM.

„Pouštění příjemných skladeb má povzbudit naše členy i celkovou náladu. Mou největší otázkou je, zda je prokázáno, že poslech klasické hudby nebo písní BTS má nějaký vliv na šíření viru. Mnoho lidí dnes používá vlastní sluchátka a přenosná zařízení, Jak jim zkontrolujete jejich playlisty?“ ptal se novinářů z Reuters majitel tělocvičny Kang Hyun-ku.

Podle vícero studií poslech hudby při cvičení pomáhá lidem pracovat tvrději a zároveň nemít pocit, že je to tak náročné. „Cvičení se lidem zdálo jako menší námaha zejména při vytrvalostních cvičeních, jako je běh,“ uvedli vědci z Veronské univerzity pro The Guardian. Podle studie Torontské univerzity z roku 2015 byli lidé, kteří cvičili s hudbou, aktivnější „po celý den“.

Vláda v pondělí v Soulu a sousedních regionech znovu zavedla poměrně přísná omezení. Společenská setkání jsou omezena na čtyři osoby, po 18:00 se lidé mohou potkat maximálně ve dvou. Noční kluby a bary musí také zavřít, školní vyučování se přesune na internet.

Nově oznámená pravidla také zakazují používání sprch v tělocvičnách a omezují rychlost běžeckých pásů, ta je nastavena maximálně na 6 km za hodinu. Všechna sportovní zařízení musí každodenně zavírat do 22:00.

„Takže nedostanete covid, pokud budete chodit pomaleji než 6 kilometrů za hodinu? A kdo proboha při cvičení bude kontrolovat BPM písniček? Nechápu, co má covid-19 společného s mým výběrem hudby,“ řekl člen hlavní opoziční strany Kim Yong-tae.

Jižní Korea momentálně čelí nejhorší epidemii covidu-19 v historii, v poslední době pravidelně zaznamenává přes 1 000 nově nakažených denně. Nová vlna infekcí zatím podle agentury Reuters ale přinesla méně závažných případů a úmrtí než předchozí vlny. Mnozí ze starších a zranitelnějších Jihokorejců jsou totiž proti koronaviru již očkováni.

Zdravotnické úřady však vyjádřily znepokojení nad rostoucím počtem mladých pacientů a nad šířením vysoce nakažlivé varianty delta. Od počátku pandemie se v Jižní Koreji objevilo přes 170 000 potvrzených nákaz a 2 046 úmrtí.

Jeden ze zdravotnických úředníků uvedl, že úřady zvažovaly širokou škálu variant, jak se k situaci postavit. „Nemohu si pomoci, ale je mi velmi líto, že musím občany znovu požádat o trochu více trpělivosti,“ řekl jihokorejský prezident Mun Če-in.

Podle BBC je těžké zjistit, zda tělocvičny jsou opravdu významným ohniskem nákazy. Údaje z Velké Británie z loňského roku naznačují, že tomu tak není.

Reklama

Doporučované