Hlavní obsah

Už žádný Neymar za šest miliard. FIFA se chystá omezit astronomické přestupy ve fotbale

Foto: Profimedia.cz

Přestup Brazilce Neymara z Barcelony do Paříže vyprovokoval FIFA k rychlejšímu postupu ohledně nového systému přestupů.

Reklama

Vedení světového fotbalu chystá změny, které se dotknou současného přestupního systému.

Článek

Hned poté, co se v roce 2016 stal Gianni Infantino šéfem FIFA, vyhlásil mimo jiné i tzv. ozdravný režim současného přestupního systému. „Na trhu s fotbalisty se děje něco divného. Je potřeba se zamyslet, zda systém nepotřebuje po patnácti letech revidovat,“ řekl šéf FIFA tehdy.

Vystudovanému právníkovi, který ovládá šest jazyků, se nelíbí hlavně fakt, že se hodnota fotbalistů za poslední roky výrazně zvýšila, a také to, že z fotbalového prostředí unikají astronomické provize také na konta neznámých subjektů.

Podle zprávy FIFA, která vznikala od nástupu Infantina do čela FIFA, se jedná vůbec o největší revoluci ohledně přestupních podmínek od doby, kdy fotbalové kluby začaly bojovat vedle hřiště také na přestupním trhu. S informací přišel jako první NY Times, do jehož redakce se měla nová zpráva FIFA dostat.

FIFA plánuje, že zřídí zcela nové středisko, které bude kontrolovat veškeré platby za fotbalisty. V Curychu, kde sídlí vedení světového fotbalu, tak chtějí mít pod kontrolou mimo jiné i veškeré provize agentům. Zástupci fotbalistů by tak nově mohli vydělat na přestupu fotbalisty maximálně 5 % z dohodnuté ceny hráče.

Český agent Martin Říha se v minulosti v magazínu Reportér nechal slyšet, že v českém prostředí dosahují provize pro hráčské agentury maximálně do 10 % přestupní částky. Pro zajímavost, Fotbalová asociace ČR vydala na jaře dokument, který obsahoval, kolik vyplatily v kalendářním roce 2017 všechny tuzemské profesionální kluby agenturám na provizích.

Například Sparta zaplatila agentům 120, Slavia 83 a Plzeň 16 milionů korun. Pokud by byla známá v procentech maximální výše provize, tak by si mohli nejen fanoušci mnohem snadněji dopočítat, kolik jejich oblíbený klub zaplatil za příchody fotbalistů, protože v České republice kluby jen zřídkakdy zveřejní finální přestupní částku.

Pracovní skupinu FIFA měl podle NY Times výrazně popohnat loňský přestup Brazilce Neymara z Barcelony do Paříže. PSG tehdy zaplatilo Kataláncům neuvěřitelných 222 milionů eur. Právě takovou částku měl dnes šestadvacetiletý Brazilec ve smlouvě jako výstupní klauzuli.

Podobná praxe s výstupními doložkami by ale po zmíněné přestupní revoluci mohla zcela vymizet, protože FIFA měla navrhnout algoritmus, jenž vypočítá přesnou či maximální částku, za kterou může fotbalista přestoupit. Taková praxe by se dala přirovnat k platovým stropům, jaké známe třeba ze zámořské NHL, NFL či NBA. Právě po zavedení maximální částky určené na mzdy hráčů se hokejová NHL v posledních letech více vyrovnala.

Vedle zmíněného algoritmu FIFA plánuje i zavedení vyšších daní pro ty fotbalové kluby, které budou utrácet. Tyto peníze by se pak v Curychu přerozdělovaly menším klubům, které vychovaly hráče pro světový fotbal. Jde o tzv. solidarity payments (solidární platba), která funguje už nyní.

Jde o to, že když hráč přestupuje napříč jinými zeměmi, tak tým, který dostane za fotbalistu zaplaceno, vyplatí 5 % částky klubům, za které zmíněný hráč nastupoval od 12 do 23 let. FIFA by po případných změnách částku ještě navýšila právě z daní „bohatých” klubů.

Nicméně všechny výše uvedené změny jsou teprve v rané fázi a mohou být schváleny nejdříve v horizontu několika let.

Anketa

Jste pro, aby se FIFA snažila omezit astronomické částky u fotbalových přestupů?
Ano
92,5 %
Ne
7,5 %
Celkem hlasovalo 892 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované