Hlavní obsah

Unikátní záběry: Dron natočil erupci lávy z bezprostřední blízkosti

Dechberoucí záběry: Pilotovi dronu Bjornu Steinbekkovi se podařilo zachytit pomocí svého stroje neuvěřitelně detailní záběry chrlení lávy. O víkendu pak tisíce turistů a fotografů proudily k islandské sopce, aby mohli erupci lávy vidět v těsné blízkosti.Video: Instagram/bsteinbekk, twitter/SorelleAmore, AP

 

Reklama

Tisíce turistů a fotografů se o víkendu vydaly k islandské sopce, která se v pátek probudila k životu na poloostrově Reykjanes. Ti nejodvážnější si nad žhavou lávou opékali párky a bonbony marshmallows, napsala agentura Reuters.

Článek

Zaujalo to i pilota dronu Bjorna Steinbekka, kterému se podařilo zachytit pomocí svého stroje neuvěřitelně detailní záběry chrlení lávy. Video pak umístil na sociální sítě, kde se okamžitě stalo hitem.

Vulkán, jehož dramatická páteční erupce rozzářila noční oblohu jasně červenou barvou, je na rozdíl od mnoha dalších islandských sopek poměrně dobře přístupný. Nachází se totiž asi jen 40 kilometrů od metropole Reykjavíku a lze se k němu snadno dostat zhruba po 90minutovém pochodu od nejbližší silnice.

V neděli již vedla k sopečnému kuželu v oblasti hory Fagradalsfjall stezka vyšlapaná turisty. Jiní se rozhodli zaplatit si vyhlídkový let nad oblastí ve vrtulníku.

„Docela odporně to tady páchne. Ale nejzajímavější pro mě je odstín oranžové barvy – mnohem, mnohem temnější, než by člověk čekal,“ řekl agentuře AFP 21letý Ulvar Kari Johannsson, který lokalitu navštívil o víkendu.

„Překvapilo mě hlavně to horko tady. Když jsme se blížili k místu, kde vyvěrá láva, stoupla teplota kolem nás o deset až 15 stupňů a obličeje nám zrudly,“ řekla Francouzka Émilie Saint-Mleuxová, která na Islandu studuje.

Úřady zpočátku po erupci lidem v přístupu bránily, později ale zátarasy na silnici odstranily. Během víkendu už měli návštěvníci přístup k vulkánu povolený. Policisté na místě pouze dbali na to, aby lidé nechodili k tekoucí lávě příliš blízko. Úřady zároveň upozorňují, aby turisté dbali na své bezpečí z důvodu zvýšené koncentrace škodlivých plynů v ovzduší, především pak oxidu siřičitého.

Reklama

Doporučované