Hlavní obsah

Uzavírka desetiletí potrvá v Brně patnáct měsíců

Výluky se týkají patnácti linek hromadné dopravy.Video: Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Opravy Zábrdovické ulice komplikují dopravu v Brně. Ulice je od pondělka uzavřena. Výluka komplikuje městskou hromadnou dopravu. Uzavírka se dotkla několika významných dopravních uzlů. Na městském okruhu se tvořily kolony, spoje měly až čtyřicet minut zpoždění. Chodci most mohou používat i nadále.

Článek

Na Brňany čeká od pondělka nepříjemná změna. Dělníci začali pracovat na opravě mostu přes Zábrdovickou ulici, který je v havarijním stavu. Auta i hromadná doprava musí místo objíždět, pro pěší je most otevřen i nadále. Dopravní podnik se snažil cestující na výluku připravit. Na zasažených místech navíc pomáhají lidem s orientací koordinátoři. „Většina z nich o tom ví a chápou to,“ řekl jeden z nich.

Výluky se týkají patnácti linek hromadné dopravy. Dopravní uzel Stará osada je přesunut k Dělnickému domu, posíleny byly některé autobusové i tramvajové linky. Nejvíce zasaženy byly spoje, které jedou přes městský okruh. „Okružní linka 44 nabírala zpoždění až 40 minut, trolejbusy 25 a 26 do dvaceti minut,“ sdělila mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. „Vezla jsem děti do školy, ale čekaly jsme v koloně a nestihly to včas,“ potvrdila jedna z cestujících.

Uzavírka komplikuje provoz i řidičům. Na nejvíce zasažených místech s dopravou pomáhají policisté. „Provoz byl dle očekávání silný, nejhorší situace byla mezi půl osmou a devátou,“ uvedl tiskový mluvčí policie Pavel Šváb. Na ulici Gajdošova se tvořily kolony, auta jezdila krokem. „Ale nic mimořádného to nebylo,“ dodala Tomaštíková.

Některé tramvajové i trolejbusové zastávky na Zábrdovické ulici jsou uzavřené. Místo nich dopravní podnik zřídil náhradní. „Hodně lidí využilo nově zřízenou zastávku Lazaretní a most přešli pěšky,“ uvedla Tomaštíková. Na opačné straně u ulice Francouzské pak cestující mohou přestoupit na tramvaje, které je odvezou do centra. „Žádná zastávka není odříznutá. Lze také využít i vlakovou dopravu ze Židenic na hlavní nádraží,“ řekl projektový manažer dopravního podniku Jan Seitl.

Opravy potrvají patnáct měsíců. První cestující se přes nový most projedou na přelomu let 2019 a 2020. V současné době je most uzavřen pouze pro dopravu. Pěšky se přes něj chodci prozatím dostanou. Provoz po opravě by měl být podle generálního ředitele dopravního podniku Miloše Havránka klidnější a odhlučněný. „Výsledek přinese cestujícím vyšší komfort,“ uvedl Havránek.

Reklama

Doporučované