Hlavní obsah

Pražský hrad ruší kontroly a otevře zahrady. Zeman zve k modlitbě

Foto: ČTK/Fotobanka ČTK/Vojtíková Markéta

Procházka Jelením příkopem.

Reklama

Pražský hrad ruší plošné vstupní bezpečnostní kontroly. Od pátku budou zpřístupněny hradní zahrady a část Jeleního příkopu, které mohou dle prezidentské kanceláře lidé využít i jako místo nejen pro velikonoční modlitbu.

Článek

Od 2. dubna bude možné navštívit Královskou zahradu vstupem od Belvederu, Jižní zahrady Pražského hradu po Plečnikovu vyhlídku vstupem od Opyše a Horní Jelení příkop z ulice U Brusnice. Zahrady se začátkem dubna otevírají tradičně každý rok, a to se začátkem turistické sezóny.

„Kancelář prezidenta republiky tímto krokem přispívá k rozšíření oblastí, které mohou v době lockdownu sloužit jako místo pro relaxaci, odpočinek, modlitbu či procházku v přírodě s unikátní flórou,“ uvedl vedoucí kanceláře Vratislav Mynář.

Pro vstup návštěvníků platí tato pravidla:

- povinné nasazení ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), kterými jsou respirátory nejméně FFP2 podle příslušných norem nebo obdobné prostředky, a to po celou dobu

- vstup bez nadměrných zavazadel

- dodržení předepsaného fyzického odstupu nejméně 2 metry

- dodržení aktuálně stanoveného nejvyššího počtu osob ve skupinách

- užívání pouze vyznačených chodníků a cest pro pěší

- respektování pokynů příslušníků Policie ČR a Hradní stráže

Zároveň Hrad informoval o tom, že ruší plošné vstupní bezpečnostní kontroly. Policisté mají návštěvníky kontrolovat namátkově.

„Po vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace a v souvislosti s posilováním kamerového systému a dalších prvků ochrany se na Pražském hradě ruší plošné bezpečnostní kontroly při vstupech do areálu,“ uvedl Hrad na svých webových stránkách.

Samotné venkovní prostory Pražského hradu, tedy jednotlivá nádvoří, zůstávají ale i nadále zavřené.

„Celý areál Pražského hradu je připraven na otevření pro veřejnost, jakmile to dovolí epidemická situace a platná vládní nařízení,“ uvedla Kancelář prezidenta republiky.

V roce 2021 uplyne pět let od chvíle, kdy Hrad zavedl u vstupu do jinak volně přístupného areálu policejní kontroly s rámovými detektory. Kvůli osobním prohlídkám každého návštěvníka se hlavně v turisticky rušných obdobích tvořily dlouhé fronty. Hrad to tehdy zdůvodnil obavami o bezpečnost návštěvníků, a to v době, kdy v zahraničí došlo k několika teroristickým útokům.

Před více než rokem navíc Pražský hrad doslova zamkl všechny brány a ponechal jen vchod pro zaměstnance. Důvodem má být epidemie koronaviru. Přes léto byl areál několik měsíců otevřený, loni v říjnu ale Hrad opět všechna náměstí uzavřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované