Hlavní obsah

Uživatelé ze Saúdské Arábie vyzvali k bojkotu Amazonu kvůli smrti Chášakdžího

Saúdové na sociálních sítích vyzvali k bojkotu Amazonu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Jeff Bezos je jeden z nejbohatších podnikatelů. Vlastní noviny The Washington Post, kromě toho mu patří největší podíl akcií firmy Amazon, podíl má i v akciích sociální platformy Twitter.

Článek

Saúdští Arabové na sociálních sítích vyzvali k bojkotu internetového obchodu Amazon. Nelíbí se jim způsob, jakým The Washington Post informoval o vraždě saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Propojením je majitel The Washington Post, miliardář Jeff Bezoz, tomu patří i podstatná část akcií firmy Amazon.

Saúdští Arabové podle CNN označují zprávy za mediální válku proti Saúdské Arábii. Jejich cílem je poškodit pověst země a zabránit jejímu korunnímu princi Mohamedu bin Salmánovi v modernizaci státu.

Novinář a kritik saúdskoarabské královské rodiny Chášakdží psal pro The Washington Post sloupky. Noviny tak byly jedním z prvních médií, které informovaly o jeho zmizení po návštěvě istanbulského konzulátu a o jeho následné vraždě.

Od začátku kauzy přisuzovali vinu Saúdské Arábii a několikrát zveřejnili výzvu k potrestání viníků. Saúdská vláda dlouhou dobu popírala, že by měla jakékoli povědomí o Chášakdžího smrti, později však přiznali, že šlo o plánovanou vraždu.

V pátek zveřejnili otevřený dopis tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ve kterém napsal, že „objednání Chášakdžího vraždy vede až do nejvyšších kruhů saúdské vlády“.

Twitter se bojkotu vyhnul

Amazon minulý rok odkoupil na Blízkém východě rozšířenou nákupní platformu souq.com. Podle CNN výzvu k bojkotu Bezose sdílelo více než osm tisíc lidí, sám Bezoz se k bojkotu zatím nevyjádřil.

Kromě The Washington Post a Amazonu Bezoz vlastní i část akcií Twitteru, který byl jednou z platforem pro šíření bojkotu. CNN v článku odkazuje na jednoho z uživatelů, který se k bojkotu nepřidal, místo toho napsal, že „kdyby to uživatelé mysleli opravdově, museli by bojkotovat i Twitter“.

Reklama

Doporučované