Hlavní obsah

Uznáme protilátky i rok po nemoci, plánuje nová koalice

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kandidát vítězných koalic na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Reklama

Pravděpodobná vládní koalice Spolu a Pirátů se Starosty počítá s novými plány proti epidemii covidu. Chce sestavit podomní očkovací týmy pro vakcinaci seniorů a prodloužení bezinfekčnosti po prodělání nemoci z půl roku na 365 dní.

Článek

Stejně jako dosluhující vláda počítá i ta vznikající s propagací očkování. AntiCovid tým koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) chce sestavit vakcinační týmy, které by očkovaly lidi přímo v jejich domovech.

Strany se chtějí zaměřit hlavně na seniory. Podomní akce by mohly podle odhadů AntiCovid týmu přesvědčit asi osm procent dosud neočkovaných lidí, popisují Lidové noviny.

„Zkušenosti s tím jsou například v Nizozemsku,“ řekl listu člen pracovní skupiny Bohuslav Svoboda (ODS).

Pravděpodobný nástupce ministra Adama Vojtěcha (za ANO) v čele resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) podporuje pokračování bezplatného testování a vakcinaci studentů a žáků. První skupina by se měla očkovat přímo v kampusech a na fakultách vysokých škol.

„Jsou jasné tři cíle. První je co nejméně dalších úmrtí na covid. Druhý co nejméně lidí na JIP a třetí pak co nejméně hospitalizovaných. A všech se dá dosáhnout hlavně vakcinací,“ uvedl Válek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Rok po nemoci

ODS, lidovci a TOP 09 by rovněž rádi uznávali přítomnost určité hladiny protilátek jako doklad o bezinfekčnosti. Podle Svobody by ale lidé měli povinnost si je nechat naměřit opakovaně každý měsíc.

AntiCovid tým chce zároveň prodloužit dobu trvání bezinfekčnosti až na jeden rok po prodělání covidu-19, v současnosti platí pouze polovinu času, tedy 180 dní. Někteří odborníci ale s takovým návrhem nesouhlasí.

„Pokud měl někdo bezpříznakový průběh covidu, tak mu protilátky rok nevydrží,“ řekl listu hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Reklama

Doporučované