Hlavní obsah

Uznávaného právníka odstaví od Rathovy kauzy. Kvůli jiné korupční kauze

Foto: Advokátní kancelář Nespala

Jiří Jelínek je šéf katedry trestního práva na Univerzitě Karlově. Zároveň působí i jako asistent soudce.

Reklama

Profesor trestního práva Jiří Jelínek vystupuje v úplatkářském případu soudce Sováka.

Článek

Předposlední den roku 2020 padlo rozhodnutí, který soudce dostane u odvolacího Vrchního soudu v Praze na stůl další část korupční kauzy Davida Ratha.

Je sledovaná nejen kvůli bývalému středočeskému hejtmanovi, ale také kvůli tomu, že je v ní obžalovaná významná stavební společnost Metrostav - podle obžaloby slibovala Rathovi milionové úplatky za zakázky na rekonstrukce v nemocnicích.

Metrostav už u prvoinstančního soudu dostal dosud nepravomocně přísný trest - zákaz účastnit se veřejných soutěží.

O tom, jestli se Metrostavu tenhle trest změní, nebo potvrdí, bude právě při odvolání rozhodovat Vrchní soud v Praze. Konkrétně senát soudce Jana Sváčka.

Jako asistent tohoto senátu přitom pracuje profesor Jiří Jelínek, uznávaný odborník a šéf katedry trestního práva na Univerzitě Karlově. A zároveň muž, jehož jméno se objevuje v policejním dokumentu jiné korupční kauzy, a to v případu soudce pražského vrchního soudu Zdeňka Sováka, kterého začátkem prosince z korupce obvinila policie.

Podle detektivů chtěl soudce Sovák úplatek 50 milionů právě po Metrostavu - za to, že nejprve ovlivní, aby kauzu kolem rozhodoval v odvolacím procesu právě on, a pak že stavební společnosti uloží jen mírný trest.

Seznam Zprávy z usnesení o zahájení soudcova stíhání získaly neveřejné informace, že Sovákovi s tím měl pomoci profesor Jelínek. Policejní odposlechy zachytily podle zmíněného dokumentu plán, že Jelínek napíše jako expert posudek příznivý pro Metrostav a soudce Sovák ho pak použije při odůvodnění rozsudku.

A jak už zaznělo, Jelínek pracuje jako asistent senátu soudce Sváčka, jemuž byl na sklonku minulého roku v rámci interního systému případ Ratha a Metrostavu přidělen.

Předseda senátu Sváček pro Seznam Zprávy řekl, že profesor Jelínek se jako asistent soudu nebude na této kauze nijak podílet. „Dohodli jsme se tak, že pan profesor do toho spisu nebude mít přístup a nebude v této kauze aktivní,“ řekl Sváček.

Jiří Jelínek už při prvoinstančním projednávání Rathovy kauzy pracoval pro Metrostav, tehdy také firmě psal jeden z posudků.

Po prosincovém zatčení soudce Sováka se vedení vrchního soudu rozhodlo, že s asistentem Jelínkem ukončí spolupráci. Právě kvůli podezření ze střetu zájmů - aby se do budoucna neobjevil nějaký další případ, kdy by Jiří Jelínek stál zároveň na straně soudu i obžalovaných. Oficiálně uznávanému odborníkovi smlouva skončí v polovině tohoto roku.

Seznam Zprávy už před Vánocemi oslovily Jiřího Jelínka, aby se ke svému angažmá pro Metrostav a ke své roli v kauze soudce Sováka vyjádřil. Jiří Jelínek ale jen řekl, že reportér má špatné informace (tedy že Jelínkovo jméno se v případu neobjevuje). Pak hned položil telefon.

„Pokud jde o ty posudky: já nejsem advokát, posudky píšu výjimečně. Jsem o ně často žádán, ale odmítám je. Zvláště tam, kde by mohlo docházet k přímému střetu zájmů,“ prohlásil později Jiří Jelínek v rozhovoru pro server Česká justice.

V případu soudce Sováka není Jiří Jelínek mezi obviněnými, vystupuje v něm jako svědek.

Sovákova kauza je také důvodem, proč Metrostav - jak Seznam Zprávy zveřejnily ve středu - protestuje, aby ho soudil Vrchní soud v Praze. Firma tvrdí, že tomuto soudu nevěří. A žádá, aby odvolací proces justice přesunula na Vrchní soud v Olomouci.

(Článek byl upřesněn, proti původní verzi jsme vypustili informaci, že Jiří Jelínek působí i jako advokát. Jiří Jelínek však není členem České advokátní komory).

Reklama

Doporučované