Hlavní obsah

Uznávat jen PCR testy? Poradci v životě nebyli v terénu, zlobí se šéf nemocnice

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Zájem o testy stoupá, místa však přestávají stačit svou kapacitou a na volný termín se v některých městech čeká dny. (ilustrační foto)

Reklama

I po pondělním dlouhém jednání vlády zůstává ve hře, že prokázat bezinfekčnost už nebude možné samotesty ani antigenními testy z laboratoře. V řadě menších měst se přitom na termín PCR testu čeká několik dní.

Článek

Budoucí vládní koalice souhlasí s tím, aby současná vláda ukončila využívání samotestů jako propustky do restaurace či bazénu pro neočkované. Souhlasí i s koncem uznávání antigenních testů, avšak pod podmínkou, že bude dostatečná kapacita PCR testování.

Jak ale zjistila redakce Seznam Zpráv, právě tato podmínka aktuálně v některých menších městech neplatí. Čeká se na termíny i na vyhodnocení testů.

Obsazeno do půlky prosince

Synovi Zdeny Vlasákové vyšel v pátek 5. listopadu pozitivně samotest, na pondělí nahlásila jeho i celou rodinu na PCR test. Výsledek ale neobdrželi ani po 48 hodinách. „Musela jsem to urgovat,“ říká paní Vlasáková pro Seznam Zprávy. Testovat se nechala rodina v Přelouči. Od laboratoře Scimed jim přišla odpověď, ve které se omlouvali za pozdní výsledek z důvodů přeplněné kapacity.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že žádné vážnější problémy neregistruje. „Kapacita odběrových míst je prozatím dostatečná,“ ujišťuje mluvčí Daniel Köppl. Vzápětí ale připouští, že v některých odběrových místech plno je. „Víme o problému s testovacími zařízeními. I ta nejvytíženější místa by ale stále měla zvládat,“ řekl Seznam Zprávám.

Několik dní se nyní čeká na termín PCR testu především v menších městech. „Přeplněnou kapacitu právě řešíme, budeme asi rozšiřovat otevírací dobu odběrového místa,“ hlásí například mluvčí třebíčské nemocnice Jitka Mácová. „Otázkou je, kde na to vezmeme lidi, ti stejní totiž i očkují a pracují na odděleních. Je to teď náročné,“ dodává pro Seznam Zprávy.

Pondělní vláda bez výsledku

Tři hodiny jednala v pondělí vláda o tom, jak zpřísnit opatření pro neočkované, od čehož si slibuje zbrždění epidemie koronaviru. K dohodě se však nedobrala a v debatě bude pokračovat ve čtvrtek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nastínil, že se rozhoduje mezi třemi variantami: pouze ukončení uznávání antigenních testů jako covidového certifikátu, nebo takzvaný bavorský model, kdy se neuznává žádný typ testů, nebo rakouský model, kdy se omezuje neočkovaným i volný pohyb. Více zde:

Plně obsazeno má podle dat, která spravuje Ústav zdravotnických informací a statistik (ÚZIS), i Nemocnice Tišnov, a to až do půlky prosince. Že kapacity chybí, potvrzuje i ředitel nemocnice Bořek Semrád.

„Je za tím nárůst pozitivních, a každý pozitivní antigenní test se musí konfirmovat PCR testem,“ říká Bořek Semrád a dodává, že nasmlouvaná laboratoř už pro ně pracuje na 120 procent maximální kapacity, kterou si původně nastavili.

„Když slyším, jak poradní týmy vykládají, jak se budou všichni testovat PCR testy, tak je vidět, že v životě nebyly v terénu,“ zlobí se ředitel Nemocnice Tišnov a dodává, že podle něj je otázka času, kdy i další místa budou podobně obsazená na dlouho dopředu.

V Nemocnici Jihlava se ještě nějaké volné termíny podle mluvčí najdou. „Aktuálně jsou na zítra poslední dvě místa. Na 17. listopadu jich je dvanáct. U nás se odebírá šest dní v týdnu, v neděli se nejede. Teď se to prodloužilo namísto do půl jedné až do půl třetí,“ popisuje mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Dodává, že za rostoucím trendem podobně jako v Tišnově stojí větší počet lidí, které na testy posílají hygienici.

Zájem o testování se zvýšil i ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Otestují asi o sto lidí více než před měsícem. „Teď testujeme asi 500 lidí denně, v těch nejhorších měsících loni to ale bylo až 1000 lidí,“ komentuje mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor. I oni připravují navýšení kapacit laboratoří. „Když se chcete teď objednat na test, první termín je až v pátek nebo až po víkendu,“ ilustruje Sochor.

Kolik stojí testy

Ceny PCR i antigenních testů jsou zastropované vládou. PCR test stojí 814 korun a antigenní test 201 korun. Je dána i doba dodání výsledků, a to do 48 hodin.

PCR test je platný 72 hodin od provedení, antigenní 24 hodin.

Z dat dostupných na portálů ÚZIS také vyplývá, že velký problém objevit volný termín na PCR test mohou mít obyvatelé v okruhu měst kolem Vysokého Mýta, Litomyšle, Ústí nad Orlicí, České Třebové a Chocně. V Litomyšli mají volno nejdříve v sobotu, ve Vysokém Mýtě až během příštího týdne.

Velké rozdíly jsou pak mezi jednotlivými kraji. Například v Praze eviduje ÚZIS v následujících třech dnech přes 64 tisíc volných termínů. Naopak v Jihočeském už jen 54 termínů a například v Pardubickém kraji 53 termínů (během pondělního odpoledne, kdy článek vznikal). Hlavní důvod v těchto rozdílech je rozdílná kapacita - v Praze je přes 76 tisíc termínů celkově na následující tři dny, v Jihočeském kraji necelých čtrnáct set míst.

Vypomůžou mobilní týmy

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví argumentuje, že data v ÚZIS o dostupnosti testování bývají nepřesná. „Nahlásí nám svoji kapacitu, která je ve skutečnosti vyšší, a lidé se mohou otestovat na místě, takové máme zkušenosti z namátkových kontrol,“ vysvětluje Köppl.

Kapacitu odběrových míst ale podle něj ministerstvo stále vyhodnocuje a už nyní má v plánu vyslat do regionů mobilní odběrové týmy.

I některé velké laboratoře ujišťují, že se situaci přizpůsobí, pokud se jako doklad o bezinfekčnosti začnou uznávat jen PCR testy. „Pokud by k plnému přechodu na testování metodou PCR skutečně došlo, jsme připraveni obratem upravit naše fungování tak, abychom zvýšený zájem o tento typ testu zvládli odbavit,“ říká Kateřina Bílly Danyšová, ředitelka společnosti Synlab.

„Kapacity pro PCR testování zatím máme. Během pandemie jsme prošli již mnoha zkouškami a vždy jsme kapacity odběrů či zpracování byli schopni saturovat. Stalo se i několikrát, že naše laboratoře z důvodu zajištění poptávky pracovaly v dvou až třísměnném režimu, a i to jsme zvládli,“ ubezpečuje Kamil Doležel, generální ředitel Aeskulabu.

Naopak mluvčí EUC Laboratoří Eva Pánová připouští, že jejich kapacity jsou už hraniční.

Reklama

Doporučované