Hlavní obsah

V 10 letech vyhrožoval Trumpovi v islamistickém videu. Tohle je jeho příběh

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Matka Matthewa se provdala za extremistu a uprchla do Sýrie, kde se malý kluk stal obětí propagandy Islámského státu. Teď se vrátil do Spojených států a poprvé promluvil o svých zážitcích.

Článek

„Je to jako být celý den v těsném oblečení nebo těsných ponožkách a botách a pak si to jen svléknout a cítit se příjemně. Je to sladká úleva,“ cituje stanice BBC 13letého Američana Matthewa, jenž strávil několik let v zajetí vlastní matky a otčíma na území Islámského státu. V roce 2018 byl americkou armádou převezen zpátky do Spojených států. Aby mohl vzpomínat na to, co se mu stalo a k čemu ho život přiměl, potřeboval pomoc psychologa. Momentálně žije se svým otcem Juanem a cítí se dobře. Vždy tomu tak ale nebylo.

Píše se rok 2015. Zdánlivě obyčejná americká rodina se snaží všelijak dostat na území samozvaného Islámského státu (IS) ze strany turecké provincie Sanliurfa. „Bylo to v noci a byla tam spousta míst obklopených ostnatým drátem,“ popisuje Matthew cestu na islamistické území. Jeho otčím Moussa Elhassani se do bašty teroristické organizace rozhodl vydat za vojenským výcvikem. Jeho žena Samantha Sallyová, matka Matthewa, i se svým synem vyrazila s ním.

Osmiletý americký kluk se tak ocitl v epicentru teroristického státu, kde byl svědkem nepřetržitého běhu událostí. „Když jsme byli poprvé v Rakce, bylo tam docela hlučno, slyšeli jsme výstřely. Jednou za čas tam mohlo něco vybuchnout, ale bylo to daleko, takže jsme se neměli čeho bát,“ vzpomíná Matthew. I přestože situaci popisuje s dávkou statečnosti, domov mu vždycky chyběl, píše BBC.

Na začátku roku 2017 poslala Sallyová své sestře, která se tehdy nacházela ve Spojených státech, zprávu se zoufalou prosbou o peníze na pomoc rodině. Součástí zprávy byly také znepokojivé záběry, na kterých je mimo jiné vidět, jak si Matthew obléká sebevražedný pás nebo rozebírá nabitou AK-47 za minutu. A to vše podle rozkazu otčíma a pod jeho dohledem.

V srpnu 2017 se město Rakka ocitlo v troskách, ale představitelé Islámského státu stále věřili ve vlastní vítězství, a tak přinutili Matthewa natočit zprávu o vzdoru a poslat ji Donaldu Trumpovi. „Můj vzkaz Trumpovi, loutce Židů: Alláh nám slíbil vítězství a slíbil vám porážku,“ pronášel tehdy vystrašený desetiletý chlapec nastudovaný text. „Tato bitva nekončí v Rakce nebo Mosulu. Skončí ve vašich zemích. Připravte se, protože boje právě začaly,“ pokračoval. „Byl jsem tak mladý, ničemu jsem nerozuměl,“ říká po několika letech Matthew.

Chlapec později v rozhovoru pro BBC uvedl, že kvůli výbuchům hněvu svého otčíma, jenž podle něj byl psychicky velmi labilní, neměl jinou možnost než se natáčení videa zúčastnit. Krátce po zveřejnění materiálu byl Moussa Elhassani při střetu s dronem zabit. „Byl jsem šťastný, protože jsem ho samozřejmě neměl rád (…) Všichni jsme plakali radostí,“ reagoval Matthew na smrt nevlastního otce. Jeho matka poté zaplatila pašerákům, aby mohla společně se svými čtyřmi dětmi z území Islámského státu utéct. Aby se mohl malý Matthew dostat zpět do Spojených států, musel se ovšem schovat v sudu na korbě kamionu.

Sallyová byla následně v zimě 2017 zadržena na kurdském území. Příběh, se kterým se tehdy svěřila, vůbec neodpovídal realitě. Údajně se nechala pod vlivem svého manžela - který se později začal projevovat velmi agresivně - odvézt do Sýrie a vůbec netušila, co plánoval. Přiznala ale, že si jako otrokyně koupili dvě jezídské dospívající dívky, které její manžel pravidelně znásilňoval. Sallyová nicméně trvala na tom, že přestože svého manžela podporovala „v hloupých činech“, jeho touhu připojit se k Islámskému státu kritizovala.

Jak píše BBC, podle důkazů vzniklých na základě vyšetřování organizace Panorama/Frontline to pravda nebyla. Jeden z příbuzných Moussy Elhassaniho přiznal, že již několik měsíců před tím, než rodina opustila Spojené státy, byl Elhassani posedlý ideologií Islámského státu a že ho viděl v rodinném domě sledovat islamistickou propagandu včetně videí poprav. Fanatismus Matthewova otčíma si pamatuje také přítel ženy, kterému se Sallyová svěřila, že byl její manžel podle jeho slov povolán, aby se připojil ke „svaté válce“. Tým investigativních novinářů mimo jiné zjistil, že Sallyová podnikla několik cest do Hongkongu, kde uložila do bezpečnostních schránek nejméně 30 000 dolarů v hotovosti a zlato.

Nakonec se po téměř 12 měsících za mřížemi přiznala k financování terorismu a byla odsouzena na šest a půl roku vězení.

Reklama

Doporučované