Hlavní obsah

V 80 letech zemřel bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan

Foto: United States Mission Geneva

Reklama

Ve věku 80 let dnes zemřel bývalý generální tajemník OSN a nositel Nobelovy ceny za mír z roku 2001 Kofi Annan. V čele OSN stál Annan v letech 1997 až 2006.

Článek

Úmrtí někdejšího nejvyššího světového diplomata potvrdila Nadace Kofiho Annana. Zemřel v klidu „po krátké nemoci”, uvedla nadace. Agentura Reuters s odvoláním na dva blízké Annanovy spolupracovníky dále napsala, že zemřel dnes brzy ráno v nemocnici ve švýcarské metropoli Bern.

Ghanský diplomat Annan byl prvním černošským Afričanem, který stanul v čele OSN, připomíná BBC. Byl sedmým generálním tajemníkem OSN. V roce 2012 Annan sloužil jako zvláštní zmocněnec pro Sýrii a stál v čele úsilí o mírové řešení konfliktu v blízkovýchodní zemi.

Annan byl šéfem OSN po dvě funkční období. To první začalo 1. ledna 1997, druhé trvalo od 1. ledna 2002 do konce roku 2006. Nobelovu cenu dostal Annan za „práci za lépe organizovaný a mírovější svět”. Čelil však také kritice za pomalou reakci na korupční skandál kolem programu OSN Ropa za potraviny.

Čestný člověk, který bojoval proti HIV

Během své mise v čele OSN se Annan, který byl pokládán za tolerantního a čestného člověka s velkým osobním kouzlem, snažil reformovat příliš byrokratické struktury OSN, bojoval proti viru HIV zejména v Africe a zřídil dobrovolnou iniciativu Global Compact, jejímž cílem je rozvíjet adekvátní praktiky v podnikání a sdílení nových zkušeností v oblasti lidských práv, práce a životního prostředí.

Kritizován byl zejména za neúspěch při snaze rozšířit Radu bezpečnosti OSN. Výzvám k rezignaci čelil po vyšetřování programu OSN "ropa za potraviny" pro Irák, v níž figuroval i Annanův syn Kojo. Nezávislá komise nakonec v březnu 2005 dospěla k závěru, že se šéf OSN korupce nedopustil.

Po odchodu z čela OSN založil nadaci zaměřenou na mezinárodní rozvoj, v roce 2012 byl reprezentantem pro Sýrii, kde se snažil neúspěšně ukončit tamní občanskou válku, a v roce 2016 vedl komisi OSN při jednání Bangladéše s Barmou ohledně rohingských uprchlíků.

Čeští diplomaté oceňují Annana jako výrazného lídra a humanistu

Za výraznou osobnost považuje Ananna bývalý šéf české diplomacie Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Svoboda za svého ministerského působení zažil ghanského politika v čele OSN. "Patřil mezi ty generální tajemníky OSN, kteří byli osobnostmi. Nepatřil mezi úředníky, kteří stanuli v čele OSN jen proto, že to vyšlo," řekl dnes Svoboda ČTK. Annan se podle něj zasloužil o kulturní a náboženský dialog ve světě, zmínil i jeho plán pro sjednocení Kypru. "I když tento jeho návrh bohužel selhal, byl to poslední ústavně reálný návrh," dodal exministr.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) byl Annan osobnost světového formátu a velký humanista.

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák poznamenal, že měl čest setkat se s Kofi Annanem několikrát, a to jako velvyslanec i náměstek ministra zahraničí. "Vždy na mě dělal dojem skvělého, charismatického lídra," napsal bývalý diplomat a současný spolupracovník prezidenta Miloše Zemana.

V Česku byl Annan dvakrát, oficiálně v červenci 1999, kdy mimo jiné navštívil tehdejšího českého prezidenta Václava Havla na chalupě na Hrádečku, a pak soukromě v březnu 2001.

Kondolence přichází z celého světa

"Kofi Annan byl vůdčí silou dobra," řekl nynější generální tajemník OSN Antonio Guterres. "S hlubokým zármutkem jsem se dověděl o jeho skonu. Kofi Annan v mnoha ohledech byl Spojenými národy," řekl mimo jiné Guterres, podle něhož Annan přivedl OSN do nového tisíciletí s nedostižnou pokorou a odhodláním.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes Annana označil za svého starého přítele. "Svět oplakává velkého lídra a lidumila. Největší uznání, jaké mu můžeme prokázat, je udržovat při životě jeho odkaz a ducha," napsal šéf unijní exekutivy na twitteru.

Německá kancléřka Angela Merkelová v dnešním prohlášení uvedla, že Annan ji i mnoho jiných svými myšlenkami, pevnými názory a v neposlední řadě charismatem inspiroval. Annan podle ní utvářel OSN jako "sotva někdo jiný před ním". V dnešní době, kdy je společné hledání řešení globálních problémů naléhavější než kdy předtím, bude hlas Kofiho Annana chybět, zdůraznila kancléřka.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že Annana obdivoval pro jeho moudrost a odvahu. "Upřímně jsem obdivoval jeho moudrost a odvahu i schopnost činit vyvážená rozhodnutí i za těch nejsvízelnějších a nejkritičtějších okolností," řekl Putin. "Rusové na něj budou navždy vzpomínat," dodal šéf Kremlu v kondolenci, z níž citoval jeho úřad.

"Nezapomeneme ani na jeho klidný a odhodlaný pohled, ani na sílu, s níž bojoval," napsal na twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron. Pro bývalého britského premiéra Tonyho Blaira byl Annan "dobrým přítelem", s nímž se prý viděl před několika týdny. Nynější britská premiérka Theresa Mayová na twitteru napsala, že Annan "mohutně přispěl k tomu, že svět, který opustil, je lepším místem, než ten, do kterého se narodil". Rakouský kancléř Sebastian Kurz označil Annana v kondolenčním tweetu "opravdu inspirujícím vůdcem a státníkem".

Ghana vyhlásila státní smutek

Mnoho reakcí přichází z Afriky. Ananova rodná Ghana vyhlásila týdenní státní smutek. Tamní vláda a lid "jsou hluboce zarmouceny" zprávou o úmrtí "jednoho z našich největších krajanů", uvedl na twitteru ghanský prezident Nana Akufo-Addo.

Jedno z posledních Annanových veřejných vystoupení se odehrálo minulý měsíc v Zimbabwe, kde nositel Nobelovy ceny odsoudil násilí a vyzval k pokojným volbám. "Jsem hluboce zarmoucen náhlým úmrtím ikony Kofiho Annana, s nímž jsem se setkal před několika dny," napsal na twitteru zimbabwský opoziční předák Nelson Chamisa.

Reklama

Související témata:
Kofi Annan

Doporučované