Hlavní obsah

Příznaky má jako chřipka: V 80 procentech probíhá koronavirus mírně

Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Příznaky koronaviru jsou těžko rozpoznatelné od chřipky. Důležité proto je i to, která místa lidé s podezřením navštěvovali.

Reklama

Odborníci se zaměřují kromě příznaků nemoci i na to, kde lidé cestovali. Průběh nákazy koronavirem je totiž ve většině případů podobný jako chřipka, řekl Seznam Zprávám epidemiolog Josef Trmal.

Článek

O pacienta, který byl převezen z Masarykovy nemocnici v Ústí nad Labem na Bulovku, bylo dobře postaráno, říká dlouholetý tamní krajský epidemiolog Josef Trmal. Přestože svůj post přenechal kolegyni, dále působí jako expert nejen na tamní hygienické stanici, ale i ve Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii.

Liší se příznaky onemocnění koronavirem od chřipky?

Právě, že se mohou překrývat. Vysoká teplota, náhlý začátek nemoci, bolesti kloubů. I u chřipky může dojít k postižení dýchacích cest, které může vést až k zápalu plic. Specifické je, že chřipka u malých dětí může být výraznější, koronavirus se zatím na dětské populaci tolik neprojevuje.

Jinak stejné je asi i to, že když má někdo zdravotní hendikep, tak chřipka i koronavirus můžou probíhat těžce, až smrtelně. Jsou to lidé, co mají nemocné srdce, plíce, diabetes, nemocné ledviny a další.

Přesto, jsou nějaké příznaky, u kterých by měli lidé zpozornět? Které napovědí, že nejde o chřipku?

Neposuzuje se jenom klinický stav. Máme v Česku odeznívající chřipku. Každý horečnatý stav nelze považovat za infekci koronavirem, to ne.

První, na co se hledí, je klinický obraz a pak i na epidemiologickou anamnézu cestování. Tedy jestli člověk nenavštívil jednu z přesně definovaných oblastí. Pokud jde o kombinaci těchto dvou faktorů, tak je to v některých případech ještě nutné ověřit vyšetřením.

Léčí se nákaza virem jinak než chřipka?

U té chřipky jsou daná některá antivirotika, která se používají. U koronaviru to ještě není tak vyhodnocené, aby z toho bylo nějaké doporučení typu: Používejte tady tento lék.

To znamená, že předepsaný způsob léčby koronaviru zatím není?

Zatím ne. Když to bude potřeba, tak se lidé budou léčit jako při těžkém stavu na jednotkách intenzivní péče. Ona ale, zaplať pánbůh, infekce probíhá v 80 procentech případů docela příznivě. Ale je třeba být opatrný u těch 20 procent případů, které se mohou koncentrovat u lidí s hendikepem, o nichž jsem už mluvil.

Jakou prevenci tedy doporučujete?

Když sleduji ta opatření, která prosazuje pan ministr, tak jsou jasně řečená a jsou úplně dostatečná. Je racionální doporučovat nenavštěvovat místa, kde se objevuje více nakažených lidí.

U třech pacientů v Česku proběhl první test, který měli pozitivní. Čeká se na výsledky vzorků, které zpracovává laboratoř v Berlíně. Může se stát, že někdo z nemocných bude mít druhý test negativní a tedy, že se u něj virus nepotvrdí?

Já si myslím, že ta anamnéza je tak průkazná, že to vyjde pozitivně. Ale to víte, laboratoř může v některých případech mít výsledek negativní. Proto ten druhý vzorek putuje do pracoviště v Berlíně, které je určené jako referenční pracoviště a potvrzuje tu diagnózu. Pokud bude z Berlína potvrzená, tak to je nezvratné. Ale já věřím, že výsledky, které dodal Státní zdravotní ústav, jsou výsledky, na něž se můžeme spolehnout.

Reklama

Doporučované