Hlavní obsah

V 92 letech na rockový festival. Hradečtí senioři opět vyrazili na Rock for People a „zbořili“ to s Olympicem

Pořadatelé festivalu Rock for People opět pozvali i místní seniory. Ti na koncertě Olympicu zavzpomínali na mládí a ukázali, že nepatří do starého železa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rock for People v pátek znovu ukázal, že je multigenerační. Stovka hradeckých seniorů vyrazila na skupinu Olympic. „Doufám, že to zbořej s náma,“ vzkázal jim před koncertem Petr Janda. A povedlo se. Pořadatelé seniory na festival dovezli už podesáté.

Článek

Hudební festival Rock for People letos slaví pětadvacáté narozeniny. Řada jeho návštěvníků tohoto věku možná ještě sama nedosáhla. V pátek se však v jednom ze stanů, kde večer vystoupila skupina Olympic, věkový průměr docela výrazně zvedl. A to ne díky kapele, která je na scéně už 57 let, ale díky stovce hradeckých seniorů, které už poněkolikáté pozvali pořadatelé festivalu.

„Jestli dobře počítám, za posledních deset let jsme Rock for People navštívili devětkrát. Jednou jsme nedojeli z důvodu velmi špatného počasí,“ říká vedoucí sociálního odboru na hradeckém magistrátu Marek Šimůnek, který má každoroční zájezd seniorů na starost.

Myšlenka dovézt na rockový festival dříve narozené přitom vznikla jen jako jednorázová akce. Ihned ale získala na popularitě. „Součástí programu je vždy takzvané retro okénko. Hráli tady například Hana Hegerová, Marie Rottrová, Karel Gott a další. Tehdy nás napadlo, že bychom mohli udělat radost seniorům a hezky se to uchytilo. Máme na to příjemné ohlasy i od mladšího publika. Jednou tady byl pár, který měl dohromady asi 180 let, lidé se s nimi fotili a ty fotky na sociálních sítích měly hrozné množství lajků a pozitivních ohlasů. Lidem se líbí tohle multigenerační spojování,“ myslí si ředitel festivalu Michal Thomes.

Celou stovku hradeckých důchodců dovezly přímo do areálu dva autobusy. Senioři od pořadatelů dostali červené kloboučky a ihned po vstupu do areálu se stali atrakcí mezi mladými lidmi, kteří je nadšeně zdravili a přáli jim příjemnou zábavu. Řada seniorů se ihned zkušeně vydala do areálu na pivo a bramborák. Někteří dokonce zavítali i k pódiím, kde se hrála tvrdší muzika.

Pro Jitku Shrbenou a jejího přítele to byla první zkušenost s rockovým festivalem. „Jsem určitě zvědavý, protože každoročně sleduju, jak na tuhle akci jezdí hodně mladých lidí. Určitě to bude stát za to si tu atmosféru prožít,“ řekla ještě před odjezdem. Kromě žážitku samotného se těšila i na Olympic, který rovněž viděla naživo poprvé. „To je legenda našeho mládí.“

Naopak devětasedmdesátiletá Vlasta Vrkočová je už na festivalu pravidelnou návštěvnicí. Vynechala jen ročník, kdy na Rock for People vystupovala Jarmila Šuláková, jejíž písničky nejsou jejím šálkem čaje. „Já jsem rockerka,“ směje se starší dáma, která se ihned po příjezdu vydává na obhlídku areálu. „Letos to mají nějak jinak uspořádané,“ všímá si.

Kromě muziky se každý rok těší i na atmosféru. „Mně se líbí ti mladí lidé, kteří jsou velice příjemní a slušní. Já jim to přeju, ale částečně i závidím, protože za nás nic takového nebylo,“ posteskne si.

Ještě před zahájením koncertu se o mimořádné návštěvě dozvěděl i lídr kapely Olympic Petr Janda. Na seniory pod pódiem je prý zvyklý, ostatně kapela je na scéně už 57 let, ale prý jich ještě nikdy nezažil takové množství jako v pátek. „Já se na ně těším. Budu se dívat, jak budou reagovat, a doufám, že to zbořej s náma,“ rozesmál se Janda před koncertem.

A musel být spkojený. Takzvaný circle pit, tedy divoký tanec v kruhu pod pódiem, si sice vzali na starost mladší, ale zatančili si i senioři. A také s mladými, kteří je vyzvali k tanci při jednom z notoricky známých pomalejších hitů.

Reklama

Doporučované