Hlavní obsah

Armáda: Bombový útok v Afghánistánu nesměřoval přímo na Čechy, ale na koaliční kolonu

Vysílali jsme živě: Náčelník generálního štábu Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar.Video: ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Atentátníci zaútočili ve středu, vůz s výbušninami atakoval obrněný automobil českých vojáků. Pět jich bylo zraněno.

Článek

V Afghánistánu bylo ve středu zraněno při útoku na hlídku pět českých vojáků.

Útok přišel v den, kdy se v českých médiích objevila informace, že české speciální síly zneškodnily lidi spojené se srpnovým atentátem na český kontingent, při němž zahynuli tři čeští vojáci.

Náčelník generálního štábu armády Aleš Opata však odmítl, že se atentátník na české vozidlo vyloženě zaměřil.

„Útok byl veden proti koaličním jednotkám, nebyl směřován přímo na české vojáky,“ uvedl Opata.

Video: Nela Vejvodová, Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Že nešlo o cílený útok, sdělil už ve čtvrtek ráno Seznamu nejmenovaný vládní činitel.

„Pomsta to nebyla. Jednalo se o útok na spojenecká vojska, kde jsou naši vojáci opravdu hodně viditelní tím, že hlídají rizikové okolí koaliční základny," řekl Seznamu jeden z ministrů.

Podle armádních informací najel sebevražedný atentátník vozidlem do kolony spojeneckých vojsk. Automobil byl naložen zhruba 200 kilogramy podomácku vyrobené výbušniny. Exploze zasáhla obrněné vozidlo s českými vojáky, které se převrhlo na bok.

Foto: Mapy.cz

„Čtyři vojáci V. B. (1985), M. J. (1984), M. S. (1976), M. Š. (1992) byli lehce zraněni a jeden voják D. K. (1983) byl zraněn těžce,“ uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Podle Českého rozhlasu je jeden z vojáků zraněn těžce, po operaci je mimo ohrožení života. Potíže má se slezinou a s obratlem, kvůli kterému nemůže dočasně hýbat končetinami.

Další zraněný zůstává v nemocnici na pozorování. Tři vojáci byli z nemocnice propuštěni a vrátili se k jednotce.

Rodině těžce zraněného vojáka armáda pomáhá. S jeho otcem je v permanentním kontaktu.

Zástupce velitele Společného operačního centra Štefan Muránský v České televizi řekl, že zraněný bude převezen do České republiky, stane se tak patrně příští týden.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata uvedl, že za téměř dva roky bylo v Afghánistánu zaznamenáno 35 útoků pomocí vozidla naplněného výbušninami. Ve středu poprvé postihl takový atentát české obrněné vozidlo.

Ministr obrany Lubomír Metnar poděkoval vojákům „za odvahu a odhodlání dostát svým povinnostem“. Zároveň ale také nařídil vyšetřování úniku informací o tom, že proti spolupachatelům vražedného srpnového útoku údajně zasáhly české speciální síly.

„Nařídil jsem důkladné prověření a prošetření úniku informací. Je to aktuální záležitost, čekám na výsledek šetření. Zatím žádné informace z tohoto šetření nemám,“ dodal Metnar.

Bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová na Twitteru kritizovala Vojenské zpravodajství, které podle ní vzhledem k úniku informací do médií nemělo věci pod kontrolou.

„Nemyslím si, že je to šťastné. Únik informací nikdo nepotvrdil, takže je to stále pouhá spekulace. O údajném úniku víme pouze z jednoho prapodivného článku,“ komentuje informace o možném zásahu proti spolupachateli srpnového atentátu bývalý poradce ministra obrany a bezpečnostní analytik František Šulc.

Do Afghánistánu mohla armáda vyslat až 250 svých příslušníků. Poslanci na začátku června ale schválili posílení mandátu o dalších 140 vojáků. Mise Resolute Support je nebojová. Její podstatou je poskytování výcviku, poradenství a asistence afghánským jednotkám.

Ministr Metnar odmítl potvrdit spekulace o zásahu českých speciálních sil. Připomněl ale, že i tyto akce spadají do mise schválené Poslaneckou sněmovnou. „Česká armáda postupuje naprosto v souladu s mandátem. Máme trénovat afghánské síly, máme jim radit, máme jim asistovat i u těchto akcí, které zabezpečují bezpečnost našich a koaličních vojáků na základně,“ řekl Metnar.

Svět bez obalu: Tohle je Afghánistán. Autentické zážitky českých vojáků ve válečné zóně.Video: Milan Šíma

Reklama

Doporučované