Hlavní obsah

V Afghánistánu padl další český voják

K útoku na české vojáky se vyjádřila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krátce před polednem došlo na afghánské základně Shindand v provincii Herát k útoku na vozidlo české jednotky. Při něm jeden voják zemřel. Dva další utrpěli zranění, ale v současnosti jsou mimo ohrožení života.

Článek

Na základně Shindand v provincii Herát došlo dnes v 11:20 (SELČ) k útoku na vozidlo české jednotky. Voják rotný T. P. (1976) padl. Další dva vojáci 1. jednotky podpory a vlivu (PaV) byli zraněni. O incidentu informovalo Ministerstvo obrany.

Zranění vojáci dostali na místě první pomoc a následně byli letecky transportováni do vojenské nemocnice na základně Bagrám. Zranění jsou mimo ohrožení života.

O útoku informovala i Severoatlantická aliance, která uvedla, že na spojenecké síly zaútočil afghánský voják a jednoho vojáka NATO zabil a další dva zranil. NATO ale neupřesnilo, jaká byla národnost obětí.

Americký list The New York Times napsal, že se k útoku přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. Dva afghánští představitelé, kteří si nepřáli kvůli citlivosti informací zveřejnit svou identitu, nicméně uvedli, že „střelba byla důsledkem hádky“ a nejspíš nešlo o infiltraci ozbrojenců z Tálibánu.

Střelec, jenž byl zadržen, údajně truchlil kvůli smrti vlivného afghánského policejního šéfa Abdula Razaka, který zahynul minulý čtvrtek při atentátu v provincii Kandahár. Útočníka podle všeho pobouřily zprávy, které se objevily na sociálních sítích, v nichž se naznačovalo, že podíl na smrti Razaka nese i americký generál, který z atentátu vyvázl bez újmy.

Foto: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

K útoku došlo na základně Shindand na západě Afghánistánu.

Na základě navýšení mandátu pro mise, schváleného Parlamentem České republiky v červnu letošního roku, působí české jednotky kromě Bagrámu a Kábulu také v provinciích Herát a Lógar, kde pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek.

Armáda o situaci informovala rodiny vojáků. K dispozici jsou jim vojenští psychologové. Soustrast jim už vyjádřil ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) i další čeští politici.

Na úterní dopoledne je svolán brífink

Bližší podrobnosti zatím nechce nikdo z armády sdělit. K situaci se zítra dopoledne na mimořádném tiskovém brífinku vyjádří ministr obrany a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Premiér Andrej Babiš na Twitteru napsal, že chce s ministrem obrany Lubomírem Metnarem probrat opatření, která by mohla zabránit útokům na české vojáky v Afghánistánu.

Nejde o letošní první útok

Podle serveru iCasualties.org do dnešního útoku padlo letos v Afghánistánu 11 vojáků, z toho osm Američanů a tři Češi.

Minulou středu došlo v Afghánistánu k útoku, při kterém bylo zraněno pět Čechů. Jeden z nich bude koncem týdne převezen zpět do Česka. Náčelník generálního štábu Aleš Opata v pátek uvedl, že středeční útok nebyl namířený proti Čechům, ale proti koaličním jednotkám.

Na začátku srpna zahynuli v Afghánistánu při sebevražedném útoku tři čeští vojáci. Trojice zemřela při ranní pěší hlídce nedaleko základny v Bagrámu, když se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný útočník. K útoku, při němž byli zraněni dva afghánští a jeden americký voják, se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán, které podniká podobné atentáty proti členům mise NATO či afghánským bezpečnostním silám.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace.

Reklama

Doporučované