Hlavní obsah

V afghánském Herátu už přes 800 let vyrábějí dlaždice pro stavbu mešit

Svět bez obalu: V afghánském Herátu už přes 800 let vyrábějí tradiční dlaždice pro stavbu mešit.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Stovky let řemeslníci v afghánském městě Herát vyrábějí keramické dlaždičky, které se používají na výzdobu zdejších mešit. V posledních letech ale začíná být jejich ruční práce nahrazována strojovou výrobou.

Článek

Obavy potvrzuje majitel dílny: „Naše profese má 800 let dlouhou tradici. Tato dílna vždy dodávala dlaždice pro herátskou Velkou mešitu. Naše dlaždičky byly dodávány na opravu také mnoha dalších afghánských historických budov.“

Nyní se ale tito řemeslníci bojí o budoucnost své profese. Ručně vyráběné dlaždice začínají být při stavbách budov nahrazovány levnějšími strojově vyráběnými dlaždičkami, ať už domácí nebo zahraniční výroby.

Poptávka po dlaždicích z Herátu se každým rokem snižuje. Jalil Ahmad, který se obchodu naučil od svého otce a dědečka, říká, že má teď problémy, aby uživil svou rodinu.

Podobné dílny v Herátu prodávají dekorativní dlaždičky i turistům. Je to malý, ale rentabilní byznys. Majitelé dílen se shodují, že by vláda měla podporovat více tradiční řemeslo, což by určitě pomohlo i k zachování tradiční afghánské architektury a kultury. Herátští řemeslníci tak doufají, že budou schopni udržet své umění při životě a předají ho i budoucím generacím.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:
Dlaždice

Doporučované