Hlavní obsah

V Alexandrii otevřeli záhadný černý sarkofág. Uvnitř čekalo zklamání.

Archeologický nález v Alexandrii.Video: Reuters

 

Reklama

Archeologové se domnívali, že by v sarkofágu mohli najít ostatky Alexandra Velikého. Uvnitř však byly tři kostry, z nichž žádná zakladateli egyptského města zřejmě nepatřila.

Článek

Egyptští archeologové ukončili spekulace o tom, že se v egyptském přístavním městě Alexandrii našel sarkofág ukrývající ostatky slavného vojevůdce Alexandra Velikého. Místo toho uvnitř něho objevili kostry tří lidí, zřejmě rodiny nebo skupiny vojáků.

„Není to Alexandr Veliký, není to královská rakev. Tady je důkaz. Na víku nejsou žádné hieroglyfy nebo zdobení. Že by toto mohl být král, například Alexandr Veliký? Nemožné,“ uvedl Mustafa Wazírí z Vrchní památkové rady.

Podle egyptských médií archeologové nejprve zvedli víko rakve o pět centimetrů, ale štiplavý zápach je donutil z místa odejít. Později jim s otvíráním pomáhali egyptští vojenští inženýři. Těla, která se ukrývala uvnitř, se nedochovala v dobrém stavu, zbyly z nich pouze kosti, protože se do sarkofágu dostala voda.

2000 let starý sarkofág z černé žuly našli tento měsíc dělníci na stavbě. Měří téměř dva metry, váží 30 tun a jde o největší sarkofág nalezený v Alexandrii.

Kde leží vládce, který zemřel v Babylónu v roce 323 před naším letopočtem, je tak archeologům i veřejnosti stále záhadou.

Reklama

Související témata:
Alexandrie

Doporučované