Hlavní obsah

V Alžírsku stále protestují desetitisíce lidí. Hrozí posunutí prezidentských voleb

V Alžírsku stále protestují desetitisíce lidí. Nyní hrozí posunutí prezidentských voleb.Video: Eva Soukeníková , Reuters

 

Reklama

Demonstranti chtějí volby co nejdřív, hrozí ale, že se posunou až na konec roku. Lidé v ulicích chtějí hlavně konec staré garnitury a všech jejích zástupců.

Článek

Poté, co před několika týdny po dvou dekádách rezignoval prezident Buteflika, vede zemi dočasný prezident Abdal Kádir bin Sálah a premiér Núreddín Bedúí.

Nové prezidentské volby jsou prozatím stanovené na 4. července, podle zdroje agentury Reuters se však volby posunou zřejmě až na konec roku. Již 25. května ale musejí odevzdat 60 tisíc podpisů ti, kteří chtějí na hlavu státu kandidovat.

Už třináct týdnů v řadě se však v alžírských ulicích protestuje proti politické reprezentaci. „Žádáme odchod všech, kdo se podílejí na tomto režimu, abychom si vybudovali vlastní zemi,” říkal minulý pátek na masové demonstraci agentuře Reuters Ali, jeden z účastníků. Dav každý týden čítá desítky tisíc lidí.

Média a politici hovoří zejména o dvou výrazných kandidátech. Jedním z nich je konzervativní bývalý ministr Ahmed Taleb. Jeho oponentem by se mohl stát bývalý premiér Alžírska Ahmed Benbitur. Oba ale představují stávající politický režim v Alžírsku, což řada demonstrantů odmítá.

Reklama

Doporučované