Hlavní obsah

V Americe oslavili den Martina Luthera Kinga, vystupující kritizovali Trumpa

Den Martina Luthera Kinga: Oslavy zastínila kritika Donalda TrumpaVideo: AP

 

Reklama

V pondělí Američané oslavili den Martina Luthera Kinga, který připadá na datum jeho narozenin. Na aktivistu vzpomínali u jeho památníku ve Washingtonu i v New Yorku. Občanští aktivisté a politici kritizovali vulgární poznámky prezidenta Trumpa na účet Afričanů.

Článek

Politici, aktivisté i bojovníci za lidská práva se v pondělí sešli u památníku Martina Luthera Kinga. Ve svých proslovech občanského aktivistu citovali a vyzdvihovali význam jeho myšlenek pro dnešní společnost. „Měl by být oslavován každý den, a ne jen na jeho narozeniny,“ vyjádřil se obyvatel Washingtonu Billy Johnson, který Kinga považuje za jednoho z největších sociálních reformátorů své generace.

Řečníci při události také kritizovali poznámky amerického prezidenta Donalda Trumpa na účet Afričanů či Haiťanů. Minulý týden totiž Trump údajně prohlásil, že nevidí důvod, proč by Spojené státy měly přijímat další přistěhovalce z Haiti a dalších „p***í světa“ v Africe. Několik republikánských senátorů popřelo, že by prezident cokoliv takového řekl. Rozzlobení Haiťané reagovali na Trumpův výrok protesty před jeho sídlem na Floridě.

Oslavy dne Martina Luthera Kinga se konaly i v New Yorku v sídle společnosti National Action Network, která se zaměřuje na lidská práva a snaží se šířit Kingův odkaz. Společnost založil Al Sharpton, americký občanský aktivista a bývalý poradce prezidenta Baracka Obamy.

Kromě Sharptona tu řečnil také newyorský guvernér Andrew Cuomo, který upozornil na situaci ve Washingtonu a diskriminaci, kdy prezident Spojených států odsuzuje celé národy i země na oficiální schůzi v Bílém domě. Sharpton poznamenal, že urážení afrického kontinentu by mohlo být bezpečnostní hrozbou, protože slova prezidenta Trumpa mohou vyvolat silné protiamerické nálady na kontinentu, kde silně figurují organizace jako ISIS či Al-Káida.

Odkaz Martina Luthera Kinga komentoval aktivista Brandon Kesselly z Marylandu: „Dokazuje to, že nemusíte být nutně někde fyzicky, abyste byli schopní něco změnit.“ Dále poznamenal, že výroky prezidenta Trumpa týkající se Afričanů se příliš neshodují s poselstvím vzpomínaného občanského aktivisty: „Je těžké si uvědomit, že prezident či jeho současná administrativa zjevně ignorují poselství Martina Luthera Kinga i hnutí za občanská práva.“ Rovněž upozornil na problematického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který je často vnímán jako nejkonzervativnější člen současné americké vlády a také se řeší jeho údajné napojení na ruského velvyslance v USA Sergeje Kisljaka.

Reklama

Související témata:

Doporučované