Hlavní obsah

V Amsterdamu někdo postřelil známého investigativního novináře

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský novinář Peter R. de Vries.

Reklama

Na ulici v Amsterdamu v úterý někdo postřelil do hlavy známého novináře Petera R. de Vriese, který se už několik desetiletí věnuje kriminálním kauzám. De Vriese v kritickém stavu převezli do nemocnice.

Článek

Podle veřejnoprávní vysílací společnosti NOS byl 64letý žurnalista hospitalizován. Agentura Reuters uvádí, že de Vries v minulosti opakovaně čelil výhrůžkám od kriminálního podsvětí.

Podle nizozemského webu Parool de Vriese postřelili do hlavy kolem půl osmé večer poblíž garáží, které využívají lidé pracující na televizním pořadu RTL Boulevard. Tam měl de Vries dnes vystupovat jako host. V kritickém stavu ho pak převezli do nemocnice.

Deník Parool rovněž uvedl, že podle očité svědkyně mělo zaznít až pět výstřelů.

Policejní prohlášení o střelbě oběť nejmenuje. Dějištěm incidentu byla podle něj ulice Lange Leidsedwarsstraat v centru nizozemské metropole. „Bylo přivoláno vícero krizových složek a policisté pátrají po podezřelém nebo podezřelých,“ uvádí komuniké.

Krátce po střelbě se ve varovném systému Burgernet objevilo upozornění, aby si lidé dávali pozor na muže světlé nebo opálené pleti s drobnou štíhlou postavou, který měl na sobě mít tmavě zelený kabát s maskovacím vzorem a černou čepici. Uvedl to web NL Times.

„Neuvěřitelné, šokující zprávy o tom, že byl postřelen a vážně zraněn nizozemský novinář Peter R. de Vries,“ reagovala na Twitteru dlouholetá nizozemská europoslankyně Sophie in 't Veldová. „Zase se stal v Evropě terčem novinář, který vyšetřuje organizovaný zločin,“ dodala.

De Vries je podle Reuters v Nizozemsku celebritou, často se objevuje v televizi a je považován za experta se zdroji mezi zločinci i strážci zákona. Proslavil se vyšetřováním okolností únosu pivního magnáta Freddyho Heinekena z roku 1983, přičemž únosce Willema Holleedera v roce 2013 odsoudili za výhrůžky adresované investigativnímu novináři.

V roce 2019 De Vries na Twitteru napsal, že jej policie informovala o nebezpečí, které mu ze strany kriminálního podsvětí hrozí. V roce 2008 získal mezinárodní cenu Emmy v kategorii aktuální zpravodajství za svou práci na vyšetřování zmizení Natalee Hollowayové na Arubě, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:
Postřelení

Doporučované