Hlavní obsah

V ANO se hledá náhrada za kandidáta na primátora, Babiš nechce riskovat druhou Krnáčovou

Foto: Zuzana Lachnitová, Seznam Zprávy

Patrik Nacher.

Reklama

Poslanec Patrik Nacher sice vyhrál primárky, ale možná neprojde přes šéfa hnutí Babiše.

Článek

Hnutí ANO na poslední chvíli stále řeší, koho postavit jako kandidáta na primátora do čela pražské kandidátky v podzimních volbách.

Přestože pražská organizace postavila před více než měsícem po stranických primárkách do čela poslance a zastupitele Prahy Patrika Nachera, nakonec to tak zůstat nemusí.

Podle informací Seznamu totiž v posledních týdnech zesílil odpor šéfa hnutí Andreje Babiše, který zvažuje, že do kandidátní listiny na poslední chvíli zasáhne.

Video: Výzva Seznamu s Patrikem Nacherem

Výzva Seznamu s Patrikem Nacherem.Video: Seznam Zprávy

Bude to mít těžké

Nacher, který byl v minulosti spojený s ODS a Unií svobody, sám sebe rád označuje za pozitivního rebela. To, že se často vydává i po jiné než čistě stranické linii, dokázal jako poslanec za uplynulých devět měsíců několikrát. Opakovaně například kritizoval fakt, že se menšinová vláda ANO hodlá ve Sněmovně opřít o hlasy komunistů. Odmítal i předchozí „námluvy” ANO s Okamurovou SPD. Spolu s poslanci z ostatních, i opozičních stran také nedávno patřil mezi hlavní iniciátory novely, která měla zmírnit stávající úpravu protikuřáckého zákona. Navzdory postoji vlády a ministra zdravotnictví z ANO Adama Vojtěcha.

Nacherova „neřízenost” a nedostatečná loajalita k vůli vedení strany se teď podle informací Seznamu začíná obracet proti němu.

„Patrik Nacher to bude mít s udržením postu jedničky v Praze u vedení ANO těžké. Od začátku svého poslaneckého mandátu navrhuje novely zákonů, které byly pro ANO vlajkovou lodí,” říká zdroj obeznámený s děním ve vedení strany.

„Výška jeho sebevědomí a fakt, že je nestraník, není ideální kombinace,” dodává zdroj, který si nepřál být jmenován.

Babišovo právo veta

To, že se Nacher v mnoha ohledech nenechá svazovat postoji hnutí, potvrdilo Babišovi i jeho okolí, které šéf hnutí oslovil s prosbou o reference. A Babiš nechce riskovat druhou „Adrianu Krnáčovou”, která se vymkne jeho kontrole. Premiér proto prý zvažuje, že využije svou pravomoc a do už odsouhlasené pražské kandidátky zasáhne.

Takovou varinatu mu podle informací Seznamu doporučuje i  Marek Hanč, jeden z klíčových lidí hnutí ANO pro oblast PR. "Hanč jako bývalý poradce primátorů Béma a Svobody a nynější poradce Adriany Krnáčové je zvyklý do dění na magistrátu zasahovat a obvlivňovat ho. A teď se bojí, že by za Nachera ztratil svůj vliv," tvrdí jeden z pražských zástupců hnutí ANO, který má vazby na zastupitelský klub. Hanč na otázku Seznamu, zda se skutečně ve výměně na špičce pražské kandidátky angažuje, neodpověděl a nezvedal ani telefon.

Nereagoval ani Babiš na dotaz, zda hodlá kandidátku v Praze ještě ovlivnitl. A vyjádřit se odmítl i šéf pražské buňky Jan Říčař: „Okolo kandidátních listin je vždy mnoho spekulací. Já bych počkal na celostátní výbor,” odepsal stručně.

Sám Nacher ale přiznává, že se k němu podobné spekulace již také dostaly. „Nějak mi uniká logika těch spekulací, nedávalo by to smysl v žádné rovině, a proto se mi k tomu ani nechce vyjadřovat,” řekl Nacher Seznamu.

Poukázal na to, že se do čela pražské kandidátky dostal po historicky prvních stranických primárkách, ve kterých hlasovala celá členská základna v Praze a  jejíž výsledky poté schválilo více než devadesát procent delegátů krajského sněmu.

Jenže už na loňském celostátním sněmu strany straníci odsouhlasili, že předseda hnutí může zasahovat do volebních kandidátek na všech úrovních bez ohledu na vůli jednotlivých buněk.

Členové hnutí (někteří) se zlobí

Definitivně o podobě a pořadí pražské kandidátky bude rozhodovat celostátní výbor hnutí příští týden. Že by se na ní mělo cokoliv měnit, se ale minimálně části pražské základny příliš nezamlouvá.

„Hrajeme si tady na čistou demokracii, děláme jako jediná strana v Praze primárky, aby ho potom předseda zaříznul?” zlobí se jeden z výše postavených pražských straníků.

Jednání celostátního výboru o kandidátkách se přitom už dvakrát odložilo. Nyní je plánované na pondělí 9. července. V kuloárech se ale mluví o dalším možném posunu - až po hlasování o důvěře nového kabinetu.

I to nahrává spekulacím, že vedení ANO čeká na to, až Nacher ve Sněmovně podpoří důvěru pro vládu, a teprve poté ho sesadí z postu pražské jedničky. Podle informací Seznamu navíc členská základna v Praze o úvahách, že by jedničkou v Praze mohl být místo Nachera někdo jiný, dlouho nic nevěděla. „Teď už to tu koluje, objevují se různá jména,” potvrzuje zmíněný představitel ANO v hlavním městě.

Personální problém trvá

Najít náhradu za Nachera ale není pro stranu nijak jednoduché. Hnutí ANO čelí stále stejné personální nouzi jako před čtyřmi lety, kdy Andrej Babiš dlouho a dlouho marně hledal, koho do čela pražské kandidátky postavit.

I Nacher proto věří, že se situace z roku 2014 opakovat nebude. „Všichni se shodli na tom, ze bychom se měli poučit ze sestavování kandidátky z roku 2014, které negativně ovlivnilo jednání našeho zastupitelského klubu téměř po celé volební období,” říká.

Ještě před tím, než straníci v Praze rozhodli o jeho nominaci na lídra kandidátky pro podzimní volby, se v souvislosti s adepty na primátora ANO objevilo jméno bývalého šéfa pražské záchranky Zdeňka Schwarze nebo Ivana Pilného, který v Sobotkově vládě nahradil za hnutí ANO odvolaného Babiše.

Nyní je podle dvou zdrojů Seznamu největším favoritem na lídra pražské kandidátky podnikatel a menšinový vlastník rádií Classic a Expres Petr Stuchlík (obě rádia nově patří do portfolia skupiny Seznam, pozn. red.). Stluchlík na zaslaný dotaz nereagoval a nezvedal ani telefon.

Reklama

Doporučované