Hlavní obsah

V Antarktidě padl teplotní rekord. Rtuť teploměru vystoupala na 18 stupňů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V Antarktidě letos padl teplotní rekord, když na argentinské polární stanici Esperanza naměřili v únoru 18,3 stupně Celsia. Jde o kontinent s nejrychlejším růstem globálních teplot.

Článek

Měření nyní potvrdila Světová meteorologická organizace (WMO), podle níž bylo dosud nejvyšší teplotou 17,5 stupně, které teploměry ukázaly na téže polární stanici v březnu 2015.

Stanice Esperanza je nejsevernější stanicí na pevninské Antarktidě, leží na Antarktickém poloostrově, který z kontinentu vybíhá směrem k Jižní Americe.

Meteorologové u neobvykle vysokých či nízkých hodnot měření ověřují, aby předešli chybám. „Ověření těchto maximálních teplotních měření je důležité, protože nám pomáhá vytvořit obrázek o počasí a klimatu na nejzazší výspě naší planety,“ uvedl podle agentury AFP generální tajemník WMO Petteri Taalas.

Expertní komise naopak neověřila záznam z brazilské stanice na Seymourově ostrově, kde přístroje letos v únoru zaznamenaly 20,8 stupně Celsia. Pro širší antarktický region, do něhož spadají i ostrovy pod 60. stupněm jižní zeměpisné šířky, je tak nadále nejvyšší teplotou 19,8 stupně Celsia naměřených v lednu 1982 na ostrově Signy na Jižních Orknejích.

Antarktida je kontinentem, který zažívá nejrychlejší růst globálních teplot. Za posledních 50 let se tam průměrná teplota zvýšila o tři stupně.

„Tento nový rekord znovu ukazuje, že vzhledem ke globálnímu oteplování musíme jednat rychle,“ uvedla zástupkyně šéfa WMO Celeste Saulová. „Je třeba pokračovat s posilováním měření, předpovědí a varovných systémů, abychom mohli reagovat na tyto extrémní jevy, které se kvůli globálnímu oteplování objevují stále častěji,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované