Hlavní obsah

Teroristický útok? V Antverpách ujížděl opilý Tunisan, který se bál policejní kontroly, píší média

V Antverpách se pachatel pokusil najet autem vysokou rychlostí do nákupní zóny.

 

Reklama

Policie uvedla, že se muž pokoušel najet do lidí. V autě se u něj našly nože i pistole.

Článek

V Antverpách se dnes dopoledne muž označený policií jako „člověk ze severní Afriky" pokusil autem najet vysokou rychlostí do nákupní zóny.

Uvedla to belgická policie, podle níž ve spolupráci s armádou pachatele policisté zadrželi. V Antverpách posílili bezpečnostní opatření.

V autě se našly nože a další zbraně. Incident se obešel bez obětí a raněných.

Prokurátor sdělil, že zatčený muž je Francouz, který žil ve Francii. „Jedná se o Mohameda R., narozeného 8. května 1977," řekl prokurátor.

Francouzská média a agentura Reuters informují o Tunisanovi, který byl opilý a snažil se vyhnout policejní kontrole.

„Nechtěl najet do vojáků. Myslíme, že chtěl ujet kontrole," tvrdí zdroj blízký vyšetřování. Belgičtí vyšetřovatelé se zatím k těmto informacím nevyjádřili.

V Antverpách zmařili pokus o atentát.Video: Oliver Sálus

Řidiče automobilu s francouzskou poznávací značkou chtěla zastavit hlídka policie, ale on pokyny ignoroval. Projel na červené světlo na antverpské křižovatce Meirbrug a velmi velkou rychlostí pokračoval směrem k nábřeží místní řeky Šeldy.

Vojáci muže nakonec zastavili a policisté prohledali. V autě našli „nože, střelnou zbraň a kanystr s ještě neurčeným obsahem".

Muž ze severní Afriky s maskou na hlavě

Premiér Charles Michel řekl, že Belgie zůstává „bdělá". „Naše bezpečnostní služby odvedly výbornou práci," řekl k incidentu.

„Automobil jel velkou rychlostí ulicí Meir (obchodní tepna Antverp), takže lidé museli uskakovat stranou," řekl na tiskové konferenci policejní velitel Serge Muyters. Řidič byl podle něj „muž severoafrického původu" a měl na sobě masku.

Incident se stal pouhý den po atentátu v Londýně. Útočník tam nejprve autem porážel lidi na Westminsterském mostě a pak zaútočil nožem u budovy parlamentu. Vedle něj přišli o život další tři lidé a na 40 osob utrpělo zranění. K útoku se přihlásila radikální organizace Islámský stát.

Útok v Londýně chronologicky.

Reklama

Související témata:

Doporučované