Hlavní obsah

V areálech Unipetrolu v Ústeckém a Středočeském kraji se vylíhlo 10 sokolů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V areálech skupiny Orlen Unipetrol v Litvínově na Mostecku, Kralupech nad Vltavou a v Neratovicích na Mělnicku se letos vylíhlo deset mláďat kriticky ohroženého sokola stěhovavého.

Článek

Hnízdění sokolů mohli zájemci sledovat od března do června v přímém přenosu přes webkameru.

O vzácné dravce se podle místopředsedkyně představenstva Unipetrolu Katarzyny Wośové závod stará jedenáctým rokem. „Ten letošní je co do počtu vyvedených mláďat nejúspěšnější. Za ta léta se u nás vylíhlo již 40 mladých, což je velký příspěvek pro rozšiřování kriticky ohrožené populace sokolů stěhovavých. Také díky nám vzrostl za poslední roky počet volně žijících sokolů v České republice z osmdesáti na sto deset párů. I když jde o skvělý pokrok, počet sokolů je stále nízký, a proto v našem snažení budeme pokračovat i nadále,“ dodala Wośová.

Výrobní areál Chempark v Záluží u Litvínova se mohl letos pochlubit rovnou pěti mláďaty sokolů stěhovavých. Na tamních komínech hnízdily dva páry, obvykle tak blízko vedle sebe sokoli většinou nehnízdí. Na komíně se vylíhly ve stometrové výšce dvě samičky a jeden sameček a lidé na facebooku je v soutěži pojmenovali Mia, Žofinka a Falco. Ve druhé části litvínovského areálu, na etylenové jednotce, sokolí rodiče zamýšleli rovněž tříčlennou rodinu, protože ornitologové nalezli v hnízdní budce třetí, neoplozené vejce. Nakonec se však vylíhla mláďata dvě.

Nový přírůstek zaznamenala po roční odmlce i rafinérie v Kralupech nad Vltavou. „I když samička snesla v březnu tři vajíčka, v budce na nás čekala mláďata dvě, samička a sameček. Byla ve výborné kondici a každé dostalo po dvou kroužcích; vedle ornitologického i druhý, který lze přečíst z dálky dalekohledem nebo pomocí fotopasti,“ uvedl ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife, které hnízdění sokolů v chemickém závodu zaznamenává. Díky kroužkování bude možné sledovat, zda sokoli úspěšně přežívají, kam se odstěhují, s kým zahnízdí, jestli jsou si věrní a podobně.

V neratovické Spolaně letos sokoli poprvé hnízdili v budce na koloně ve druhé části areálu, tedy mimo hledáček nově instalované on-line kamery, odkud vystrnadili poštolky. Nebylo tak možné předem zjistit, kolik mláďat se vylíhlo. „Před naším výstupem na kolonu samička vynášela nahoru uloveného holuba. Nakonec se usadila na protější chladicí věži, odkud nás pozorovala. Mezitím jsme v budce našli tři sokolí puberťáky, které jsme za jejich hlasitého pokřiku okroužkovali. Byli už téměř opeření, ale velmi klidní, takže se akce vyvedla podle plánu,“ doplnil Beran

Reklama

Doporučované