Hlavní obsah

V areálu bývalého Dřevopodniku v Brně vznikne 200 bytů, lokalitu čeká průzkum

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Území bývalého Dřevopodniku v Brně čeká hydrogeologický a inženýrsko-geologický průzkum, zaměření a zakreslení pozemků včetně toho, kudy vedou sítě, i prověření stavebně technického stavu objektů.

Článek

Vedení města vybralo firmu, která potřebné podklady téměř za 530 tisíc korun připraví. Do pěti let tam má vzniknout 200 bytů, uvedla Radka Loukotová z brněnského magistrátu.

Výsledky průzkumu oblasti mezi ulicemi Křenovou, Rumiště, Mlýnskou a Štěpánskou povedou k upřesnění budoucího využití, finančních nákladů i k návrhu způsobu financování. „Brno v posledních letech pokročilo v řešení brownfieldů, nezřídka rozsáhlých areálů, které tu zbyly jako memento někdejší průmyslové výroby. Jde přitom často o lokality dobře situované, které jsou vhodné pro vznik nového bydlení nebo třeba kancelářských prostor. Výstavba tohoto charakteru představuje dobrou příležitost pro soukromé investory, příkladem čehož je z poslední doby například Vlněna nebo Nová Zbrojovka,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Přestavbu areálu Dřevopodniku chce mít ovšem na starost město, které chce 200 bytů nabídnout jako družstevní. „Jde o alternativu k developerské výstavbě, kdy družstvo staví pro své členy za nákladové ceny, a nikoliv pro zisk. Byty by tak měly být výrazně dostupnější. Výběrem firmy, která provede potřebné průzkumy, zaměření a zakreslení, jsme oficiálně zahájili přípravu této lokality pro výstavbu. Projekční práce mají být hotové do roku 2023, stavba je v plánu mezi lety 2024 a 2026. Předpokládáme, že nás celý projekt vyjde zhruba na miliardu,“ řekl náměstek pro bydlení a správu majetku Jiří Oliva (ČSSD).

Území leží v docházkové vzdálenosti od centra města. „Dříve neutěšená část města se probouzí k životu, k čemuž přispěla i přestavba podobného případu, bývalého textilního závodu Vlněna. Další rozvoj oblasti si slibujeme i od vybudování Brněnské třídy a znovuodkrytí toku Staré Ponávky. V této věci právě připravujeme i změnu územního plánu a technickou studii na Brněnskou třídu,“ uvedl radní pro územní plánování Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Doporučované