Hlavní obsah

V areálu FN Olomouc na podzim přibude 87 nových parkovacích míst

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na 90 nových parkovacích míst přibude v říjnu v areálu Fakultní nemocnice Olomouc, která se pustila do rekonstrukce parkovacích ploch. Vybudování nových parkovacích míst stálo 12,9 milionu korun, sloužit budou hlavně pacientům.

Článek

Po dokončení dvou nových parkovišť se počet parkovacích míst v areálu FN Olomouc zvýší na 1229. „Snahou nemocnice je umožnit v maximální možné míře parkování pacientů v bezprostřední blízkosti zdravotnických pracovišť, pro zaměstnance jsou proto vyhrazena zónová parkování na k tomu určených plochách,“ sdělil mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Díky rozšíření parkoviště P2 pod dětskou klinikou vznikne 63 nových parkovacích míst, dalších 24 míst budou mít řidiči k dispozici u ubytoven pro zaměstnance před budovou YE pod hlavní lékárnou. Parkoviště před touto ubytovnou bude sloužit především uživatelům ubytoven, pro něž je vyhrazeno 15 z celkových 24 nových stání. Součástí úprav obou parkovišť je také vybudování nových chodníků, dešťové kanalizace, veřejného osvětlení a slaboproudých rozvodů s kamerovým dohledem.

„V rámci dostavby parkovací plochy pod dětskou klinikou, kde budou z 63 nových míst čtyři vyhrazena pro ZTP/P, došlo rovněž k úpravě frekventovaného chodníku od tramvajové zastávky od Brněnské ulice a buduje se odpočinková zóny v místě bývalého jezírka. Vítaným bonusem navíc je rovněž renovace a zprovoznění nedalekého zchátralého "společenského“ pramene, včetně jeho napojení na pitnou vodu," uvedl vedoucí odboru investic FN Olomouc František Valíček.

Vedení nemocnice letos nechalo opravit největší parkoviště s označením P1 v sousedství Teoretických ústavů Lékařské fakulty Univerzity Palackého. Rekonstruována byla polovina parkoviště, která je zhotovena ze zatravňovací dlažby. „Nejvíce poškozená místa byla rozebrána, bylo upraveno podloží a položeny nové betonové dílce,“ uvedl Valíček.

Opravené jsou i parkovací plochy P3 a P4 u nového vjezdu do areálu nemocnice z Hněvotínské ulice. „Jejich úprava přinesla lepší komfort pro uživatele za nepříliš vysoké náklady. Stávající plochu tvořily pozůstatky původních komunikací a podlahy bývalých objektů. Nyní je zde nový povrch ze zhutněného asfaltového recyklátu. U parkoviště P4 bylo zároveň kompletně opraveno oplocení této části areálu, jehož hranice jsou dány ulicemi Hněvotínská a Jana Zrzavého,“ dodal Valíček.

FN Olomouc je šestou největší nemocnicí v ČR. Zařízení má pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a 4226 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. Ročně je ve FN Olomouc hospitalizováno zhruba 55 tisíc pacientů a lékaři udělají zhruba 22 tisíc operací.

Reklama

Doporučované