Hlavní obsah

V areálu někdejší textilky ve Frýdku-Místku se chystá demolice objektů

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

V areálu bývalého textilního závodu Slezan v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku začnou v pondělí přípravné práce předcházející plánované demolici některých objektů.

Článek

V budoucnu by tam měla být nová městská čtvrť. Novináře o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová.

„Odborná stavební firma se v areálu Slezanu začne připravovat na bourací práce. Během dvou měsíců půjdou k zemi objekty bez historické hodnoty, které už nemají do budoucna využití a musí uvolnit místo nové výstavbě,“ uvedla mluvčí. Připomněla, že město před pěti lety uzavřelo memorandum o spolupráci s akciovou společností Slezan Holding, která areály vlastní a spravuje. Chystané úpravy se tak nedotknou žádné z industriálních budov, které jsou memorandem chráněny před zásahy a bouráním.

„Memorandum vznikalo v poměrně složitém období. Veřejnost nesla nelibě zbourání textilní budovy v Nádražní ulici, památkáři nechtěli prohlásit jednotlivé budovy za památky. Vztahy mezi městem a Slezanem byly napjaté a hrozilo bourání dalších objektů. V této situaci jsme se snažili nalézt se Slezanem společnou řeč, aby se dále nebouralo a nezhoršoval se stav nejcennějších budov,“ připomněl náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Odstraňovat se tak podle mluvčí budou nehodnotné přístavby továrenských budov. Jejich demolice je dalším krokem k oživení areálu bývalého textilního závodu v blízkosti nádraží. „V území ohraničeném ulicemi Těšínská a Nádražní vznikne nová městská čtvrť. Bulvár spojí sídliště Slezská s novým dopravním terminálem. V plánu je dále výstavba tří bytových domů a polyfunkčního objektu. Vznikne také malé náměstí s restaurací a minipivovarem v původní elektrocentrále. V bývalé textilní škole pak najde zázemí městská policie a přestupkové oddělení magistrátu,“ uvedla mluvčí.

V příštím týdnu zatím na místě nebudou pracovat bourací stroje. Z budov se budou vyklízet staré předměty nebo sundávat střešní krytiny.Se zahájením bouracích prací se počítá v listopadu.

Reklama

Doporučované