Hlavní obsah

V areálu Prazdroje zahájil provoz experimentální pivovar PROUD

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Plzni zahájil provoz experimentální minipivovar PROUD v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje. Nabídne pivní speciály včetně malých sérií piv.

Článek

Jeho roční produkce bude několik tisíc hektolitrů, tedy tolik, kolik produkují větší privátní minipivovary v ČR. Celková investice do rekonstrukce historické budovy a vybavení pivovaru se pohybuje v desítkách milionů korun, řekla dnes ČTK mediální zástupkyně Iveta Brixí.

„Chtěli jsme vytvořit prostor pro vaření různých pivních stylů v malých várkách, experimentování a spolupráci s dalšími sládky a pivovary. Proto vznikl minipivovar PROUD, který působí v nejvyšší možné míře samostatně a nezávisle na Prazdroji,“ uvedl mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. PROUD, jehož základem je třicetihektolitrová varna, má vlastní vedení, řeší si sám portfolio piv, receptury, nákup surovin, výrobu, distribuci sudů a lahví hlavně do velkých měst, marketing a musí si na sebe vydělat. Zatím má sedm zaměstnanců. Necílí na hospody, kam dodává Prazdroj, ale na pivotéky a místa, kam chodí vyznavači různých pivních stylů.

Minipivovar bude vařit pět pivních speciálů – čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Nabídka se časem promění a přibudou menší várky experimentálních specialit. „Chceme vytvořit místo pro setkávání s českými i zahraničních sládky, akademiky, experty i milovníky speciálů. Diskuse se stanou podnětem k vytváření nových receptur a zkoušení různých postupů,“ řekl ředitel Michal Škoda, který stojí za projektem se sládkovou Lenkou Strakovou; oba jsou zaměstnanci Prazdroje.

V nabídce má desetistupňové pivo TheMže – Pale Ale, jedenáctistupňový ležák Ventill, žitnou „třináctku“ IPA s názvem Soutock, čtrnáctku Cotel – Stout a nealko pivo Proovan. Všechna piva kromě nealkoholického jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná. „Šli jsme napříč pivními styly, tak aby byla nabídka co nejpestřejší. Hodně jsme dbali na pitelnost, v základním sortimentu proto nemáme piva s vysokým obsahem alkoholu,“ řekla Straková. Současnou nabídku doplní menší várky. Pivovar chce hodně experimentovat a používat koření i ovoce, některá piva budou zrát v sudech po whisky a destilátech. První piva budou podle Brixí v prodeji začátkem prosince v e-shopu na https://eshop.pivovarproud.cz.

Škoda a Straková stojí za Volbou sládků, tedy pivy doplňujícími tradiční nápoje Prazdroje. Projekt teď pokračuje bez nich a PROUD na něm je zcela nezávislý. Jeho přes 100 let stará budova je na soutoku řek Mže a Radbuzy.

Reklama

Doporučované