Hlavní obsah

V areálu slavného hřebčína zasahuje inspekce. Majitelé vykáceli staleté duby

V areálu hřebčína v Napajedlích se kácely stromy. Vyšetřuje to inspekce.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další příběh z boje o hřebčín v Napajedlích. Majitelé v areálu poslali k zemi přes čtyřicet stromů, kácení vyšetřuje inspekce životního prostředí

Článek

Vlastníci věhlasného hřebčína v Napajedlích, z jehož chovů vzešla v minulosti řada slavných dostihových vítězů včetně šampionů Velké pardubické, vykáceli v areálu čtyřicet vzrostlých stromů.

Podle lidí, kteří se už veřejně upozornili na to, že budoucnost slavného chovu v Napajedlích je ohrožena, je to reálný příznak konce hřebčína.

Ten byl po listopadu 1989 privatizován a nynější majitelé se rozhodli v části areálu – jde o osm hektarů na pastvinách v blízkosti hřebčína – stavět bytové domy. Jak Seznam už informoval, napajedelská radnice, vedená hnutím ANO, dala ke schválení záměr změny územního plánu, která by k tomu otevřela cestu.

Kácení stromů, včetně staletých dubů, také povolil napajedelský městský úřad. Na podnět části opozičních politiků z Napajedel však nyní kácení vyšetřuje brněnská pobočka inspekce životního prostředí.

Podle dokumentů, které má Seznam k dispozici, našla nesrovnalosti týkající se náhradní výsadby a údajného havarijního stavu stromů. „Napajedelský úřad nespecifikoval druhy stromů pro náhradní výsadbu, pozemky, ani datum, dokdy se má náhradní výsadba uskutečnit,” vysvětlila mluvčí Jana Jandová.

Inspektoři hřebčín navštívili už v polovině dubna. Podle jejich tehdejšího vyrozumění majitelé nepřekročili při kácení čtyř desítek stromů zákon. Měli totiž v ruce povolení od napajedelských úředníků. „Na pokácené dřeviny bylo vydáno pravomocné rozhodnutí povolující kácení,“ píše se v dokumentu.

Společnost Sygnum, které hřebčín patří, měla povoleno vykácení 45 stromů, k zemi však šlo ještě sedm dalších – údajně kvůli jejich havarijnímu stavu. „Také to je předmětem kontroly. Zatím nemůžeme sdělit více,” dodala mluvčí Seznamu Jandová.

Po stromech však zůstaly jen pařezy, a tak podle informací Seznamu bude složité prokázat, jestli byly v havarijním stavu.

Inspektoři mají s vlastníky areálu naplánovanou schůzku na středu. Nicméně podali podnět k přezkumu rozhodnutí o kácení stromů, které povolili napajedelští úředníci, ke Krajskému úřadu Zlínského kraje.

Radnice: Ještě se nic nestalo

Dění v areálu hřebčína a postoje vedení radnice v této věci rozbouřily i místní politiku.

„Zaráží nás celý proces. Nejdřív došlo k masivnímu kácení, pak se ukázalo, že nemá všechny potřebné dokumenty. Potom vedení radnice přišlo s tím, že máme schválit balík změn územního plánu, včetně pastvin hřebčína,” řekl Seznamu nezávislý zastupitel Jiří Krkoška.

Radnice podle něj špatně komunikuje s občany o velkých projektech, což potvrzuje pirátský zastupitel Tomáš Čabla. „Pokud vím, žádná ze stran neměla v programu změny územního plánu v lokalitě Výběhy. Prezentace projektu je nulová,“ řekl.

Vedení města namítlo, že zastupitelé na konci dubna schválili pouze záměr pořízení změny územního plánu. Ve složitém povolovacím procesu je to začátek.

„Rozhodně jsme neodhlasovali výstavbu bytových domů. To jsou poplašné zprávy. Budou se vyhotovovat posudky vlivu na životní prostředí a udržitelný rozvoj území. Taky vznikne studie, která bude řešit dopravní napojení na stávající zástavbu,” sdělil místostarosta Zbyněk Ohnoutek, zvolený za sdružení Mladí za Napajedla.

Veřejnost je pobouřena

V lokalitách, kde se má stavět, dorůstají špičkoví a celosvětově známí angličtí plnokrevníci. Majitel zažádal na změnu zemědělských ploch na stavební pozemky. „Mají tady vyrůst čtyřpatrové činžáky,” varoval bývalý šéf hřebčína a exstarosta Antonín Černocký.

Podle něj chce majitel na slavný chov koní postupně rezignovat. Zástupci společnosti ohledně budoucnosti hřebčína odmítli reagovat. „Na dotazy nebudeme odpovídat,” vzkázali už dříve po e-mailu.

Po reportáži Seznamu se ve městě zvedla vlna nevole ohledně záměru soukromého majitele. Pořízení změny územního plánu schválilo třináct zastupitelů z jednadvaceti. „Kdybyste stáli o zachování hřebčína a všeho kolem, co má historickou hodnotu, tak minimálně hlasujete, aby se změny územního plánu řešily separátně a tato část z něj byla vyňata,” zlobil se na Facebooku občan Vít Cileček.

Slavný hřebčín vznikl v roce 1886. Přežil světové války i komunistickou éru, společnost Sygnum jej vlastní od roku 2014. Hřebčín je každoročně nejúspěšnější chovatel koní v České republice. Jeho odchovanec Charme Look v roce 2016 ovládl Velkou Pardubickou, stejně jako klisna Legenda v roce 1979.

Reklama

Související témata:

Doporučované