Hlavní obsah

V areálu Vrchbělá na Mladoboleslavsku vznikne Svět záchranářů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Svět záchranářů bude především sloužit pro vzdělávání dětí i celých rodin, ale i týmů záchranných složek.

Článek

V areálu Vrchbělá v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku vznikne Svět záchranářů. Nechá jej vybudovat Středočeský kraj, kterému patří zdejší pozemky. Sloužit bude především pro vzdělávání dětí i celých rodin, ale i týmů záchranných složek. Hotový by mohl být v roce 2023, nyní má hejtmanství studii a v nejbližší době chce vypsat tendr na zpracování projektu.

Stavba bude podle odhadů stát kolem 200 milionů korun, kraj chce kromě vlastních peněz využít i evropské dotace a peníze od státu. Jeho součástí bude například dopravní hřiště či stanoviště věnovaná záchranářům, policii a hasičům. Lidé se zde dozví, jak se zachovat třeba při dopravní nehodě či povodních, jak poskytovat první pomoc, jak rozpoznávat rizika například při sjíždění řeky, plavání a podobně. Jako instruktoři zde budou pracovat členové záchranných složek.

Areál je v bývalém vojenském prostoru Ralsko a Svět záchranářů vznikne na brownfieldové lokalitě. Proti dříve uvažované stavbě areálu u Lysé nad Labem vystupovali ochranáři přírody, v lokalitě je podle nich vzácný mokřad. Druhý Svět záchranářů, na opačné straně kraje, plánuje hejtmanství postavit v Zaječově na Berounsku, ale zřejmě až po dokončení projektu ve Vrchbělé. „Areály budou sloužit i okolním krajům,“ uvedla Pokorná Jermanová.

Podle ní se hejtmanství inspirovalo Světem záchranářů v Karlových Varech, kde je o zážitkové vzdělávání velký zájem. Fungují v něm vzdělávací programy uzpůsobené různým věkovým kategoriím dětí a mládeže, pořádají zde také akce pro veřejnost a například i příměstské tábory.

Rekreační areál Vrchbělá, který nechalo vybudovat dřívější vedení kraje, funguje od roku 2016. Jeho součástí je in-line dráha, lanové centrum, dětská zoo, hřiště, rozhledna nebo hotel s restaurací, jehož prostory budou případně sloužit i návštěvníkům Světa záchranářů.

Reklama

Doporučované