Hlavní obsah

V areálu Zbrojovky v Brně sídlí v renovované budově první firma

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do první kancelářské budovy v areálu bývalé brněnské Zbrojovky se nastěhovala první firma. Jedná se o společnost Axians, která podniká v informačních technologiích.

Článek

„V září ji měl následovat prodejce letenek Kiwi.com, ale kvůli koronavirové epidemii se začne stěhovat až v listopadu. Pronájem zbylých prostor chce mít developer CPI Property Group, který postupně areál o 22 hektarech revitalizuje, nasmlouvaný do konce roku,“ řekl při slavnostním otevření ředitel developmentu pro Brno Miroslav Pekník.

Budova bývalé nářaďovny ve východní části areálu je jedna z mála, kterou nepotkala demolice, ale přestavba. Nyní se jmenuje ZET Office a nabízí k pronájmu 16.000 metrů čtverečních kanceláří. Okolo ní vzniklo parkoviště, odpočinková zóna a hřiště. Jsou to dočasné stavby, protože budova je v brownfieldu, v němž probíhá velká demolice," uvedl Pekník.

Nová je v areálu silnice spojující vjezd od Lazaretní s vjezdem u Gargulákovy. Na obou koncích jsou závory, aby si tudy lidé nezkracovali cestu.

Developer postupně bourá desítky budov, zachová jich jen několik. Do schválení nového územního plánu však nelze stavět, protože současný územní plán povoluje pouze výrobní prostory. „Výrazně nás to ale nezdržuje. Chystáme si pozemky, sítě či dokumentace, abychom mohli potom začít ihned stavět,“ řekl Pekník. Územní plán musí podle stavebního zákona začít platit nejpozději v roce 2022, což je rok, se kterým vedení Brna počítá. „Ale už teď je jasné, jak bude území zhruba vypadat a jsme na tom s městem domluveni,“ řekl Pekník.

V první fázi se bude po vydání územního plánu stavět v jižní části, kde by mělo vzniknout zhruba 40 000 metrů čtverečních kanceláří a 400 bytů na ploše čtyř hektarů. „Dál budeme upravovat plány podle toho, co si zrovna bude trh žádat. Kompletní zástavba by měla trvat od vydání územního plánu 10 až 12 let,“ řekl Pekník. Ročně by se na trhu mělo objevit zhruba 50.000 metrů čtverečních kanceláří, bytů a dalších prostor.

Areál protne široký třicetimetrový bulvár, součástí bude silnice, zelený pás, oddělené cyklostezky, zelený pás a široké chodníky, bude po něm jezdit MHD. V centrální části vznikne komunitní centrum z bývalé kotelny okolo komína. Podél Svitavy developer předá pozemky městu, aby zde vznikla protipovodňová opatření a pobřežní cyklostezka. „Také jsme s městem domluveni, že v určité fázi postavíme školu a školku a také hřiště, protože se sem budou stěhovat rodiny,“ řekl Pekník.

Reklama

Související témata:

Doporučované