Hlavní obsah

V Argentině se rozhoduje o povolení interrupcí. Ročně ji nelegálně podstoupí až půl milionu žen

Argentinský Senát rozhoduje o legalizaci interrupcí.Video: Michaela Bergerová, Reuters

 

Reklama

Nelegální přerušení těhotenství podstoupí v zemi ročně až půl milionu žen. V roce 2016 na následky neprofesionálně provedené interrupce zemřelo 43 žen.

Článek

I když je v Argentině právě polovina zimy, v celé zemi je nejpatrnější barvou zelená. Nosí ji totiž demonstranti na podporu zákonu o legalizaci interrupcí, o kterém se má rozhodnout při dnešním hlasování Senátu.

Zelené šátky a mašle mají symbolizovat celostátní kampaň na právo na bezpečnou a legální interrupci. Aktuálně je totiž v Argentině povolena pouze v případech znásilnění nebo ohrožení života matky.

CNN zveřejnila případ Any Correyové, jedné z demonstrantek, která taktéž bojuje za legalizaci interrupcí. Sama si totiž touto zkušeností před jedenácti lety prošla. Když čekala své druhé dítě, bylo na jednom z ultrazvuků zjištěno, že dítě trpí vzácnou genetickou poruchou a nejspíše se nedožije porodu. „Rozhodla jsem se, že chci těhotenství ukončit. Nechtěla jsem svou bolest prodlužovat,” citovala ji televize.

Když ovšem navštívila doktora, tvrdil, že pro ni nemůže nic udělat a doporučil jí pouze počkat na porod, aby mohla obejmout své mrtvé dítě. „Řekl mi, že to je vše, co mi může nabídnout,” popsala.

Po dalších neúspěšných pokusech o nalezení někoho, kdo by interrupci provedl, Correyová hledání vzdala. Při dalším ultrazvuku však doktoři zjistili, že srdce jejího dítěte už nebije.

„I po tomhle mi doktoři řekli, že mi nikdo nepomůže,” vzpomíná. „Jediné, co pro mě mohli udělat, bylo předepsat mi misoprotol, prášky, kterými se potrat vyvolává, a poslali mě domů se slovy, že při silném krvácení se mám vrátit zpátky do nemocnice.” Při téhle proceduře žena ale málem zemřela, a právě proto bojuje za právo na legální ukončení těhotenství pod lékařským dohledem.

Desítky tisíc žen jsou v Argentině ročně hospitalizovány po neúspěšných pokusech o interrupci, podle webu The State nelegální přerušení těhotenství podstoupí v zemi ročně až půl milionu žen. V roce 2016 na následky neprofesionálně provedené interrupce zemřelo 43 žen.

Některé opoziční hlasy tvrdí, že rozvíření debaty o potratech má přispět pouze k rozptýlení argentinské společnosti a odklonění se od důležitějších témat, jako jsou třeba ekonomické potíže země v posledních letech.

„Když lidé říkali, že tahle debata je pouze dým, který slouží k rozptýlení od ostatních věcí, protestující ženy odpověděly: My nejsme dým, jsme oheň,” uvedla argentinská novinářka Marina Abiusová.

Proti legalizaci se staví početné náboženské skupiny. Samotní doktoři, kteří by měli v budoucnu interrupce provádět, se často staví na stranu oponentů. Někteří slibují, že proti návrhu veřejně vystoupí, pokud bude v Senátu schválen. „Jak daleko jsme ochotni zajít? I kdyby byl tento zákon schválen, neukončím život jiné lidské bytosti. Nejdůležitější věcí je pro mě právo na život,” uvedl jeden z doktorů.

Reklama

Doporučované