Hlavní obsah

V Austrálii panuje extrémní léto, teplotní rekord 50,7 stupně může padnout

Foto: Profimedia.cz

Austrálie se připravuje na extrémní teploty.

Reklama

Austrálie se připravuje na extrémní letní týden. Vlna horka se bude v příštím týdnu přesouvat ze západu kontinentu na východ. Některé oblasti mohou podle meteorologů zaznamenat historické teplotní rekordy.

Článek

Kvůli horkému počasí už padají i varování před zvýšeným rizikem požárů. Odborníci uvedli, že výstraha se týká především oblastí Západní Austrálie a Queenslandu.

Město Perth se připravuje na teploty přesahující 40 stupňů. V Melbourne na konci pracovního týdne přesáhla teplota 41 stupňů.

V příštím týdnu však meteorologové předpovídají ještě vyšší teploty. Vlna extrémního horka by se měla přesunout do západní a jižní Austrálie.

„Očekáváme neuvěřitelně vysoké teploty. Je možné, že v příštích zhruba sedmi dnech v některých místech bude pokořen teplotní rekord,“ uvedla Diana Eadieová z Australského vládního meteorologického úřadu s tím, že padnout může i absolutní historický teplotní rekord.

Ten byl zaznamenán 2. února 1960 ve městě Oodnadatta na jihu země, kdy se teplota vyšplhala na 50,7 stupně Celsia.

Podle Eadieové mohou teploty přesáhnout i maximální celostátní průměrnou teplotu, 40,3 stupně, ze 7. ledna 2013.

Foto: Australian Government Bureau of Meteorology

Předpověď počasí pro středu 18. prosince 2019.

Austrálie se potýká se stále rostoucí teplotou každé léto.

Podle Australského vládního meteorologického úřadu byly poslední dva roky třetím a čtvrtým nejteplejším od roku 1910.

Loňské léto bylo nejteplejším v zaznamenané historii. S obdobím horka jsou spojené i rozsáhlé požáry. V uplynulém týdnu v Austrálii zahynuli při požáru na východním pobřeží čtyři lidé. Vědci z nárůstu sucha a požárů viní klimatické změny.

Reklama

Související témata:

Doporučované