Hlavní obsah

V Austrálii protestovaly proti koronavirovým opatřením tisíce lidí

Foto: Profimedia.cz

Na dnešní protest v Melbourne policie nasadila do ulic i jezdce na koních.

Reklama

Tisíce lidí dnes vyšly do ulic Sydney a dalších australských měst vyjádřit nesouhlas s restrikcemi, které úřady zavádějí kvůli zhoršené epidemické situaci způsobené variantou delta. Došlo i na střety s policií a zatýkání.

Článek

Austrálie aktuálně eviduje nejvyšší počty nově zachycených nákaz od konce loňského léta a více než polovina ze zhruba 25 milionů obyvatel tento týden žila pod karanténními uzávěrami. Nejhorší je situace ve státě Nový Jižní Wales, který eviduje i rekordní přírůstek případů za uplynulých 24 hodin (163 případů nákazy). Pro srovnání - pouze další dva z osmi států či teritorií za stejné časové období zaevidovaly další přírůstky nakažených - Victoria (12 případů) a Jižní Austrálie (1 případ), ukazují vládní statistiky.

Federální vláda se v zemi s nízkou mírou proočkovanosti snaží zamezit dalšímu šíření mutace delta za každou cenu. V metropolitní oblasti města Sydney tak lidé žijí pod lockdownem už čtyři týdny, přičemž mají povoleno opouštět domov jen z vážných důvodů.

Za značné policejní mobilizace se tam proto dnes demonstranti vydali na pochod k místní radnici. Bez roušek a respirátorů lidé drželi transparenty volající po „svobodě“ a „pravdě“. Někteří účastníci protestu prolomili rozmístěné bariéry a na strážníky házeli různé předměty včetně plastových lahví. Na Twitteru se objevila fotografie, na níž demonstrant před budovou radnice dává úder pěstí do hlavy koně jednoho z policistů.

Premiérka australského státu NJW Gladys Berejiklianová chování lidí na manifestaci odsoudila. Demonstranti si podle ní počínali protiprávně a svým „sobeckým jednáním“ ohrozili širokou veřejnost. „Takové aktivity nebudeme v době lockdownu tolerovat,“ dodala v prohlášení.

„Žijeme v demokracii a za normálních okolností jsem rozhodně někým, kdo podporuje právo lidí protestovat… ale v tuto chvíli nám raketově stoupají případy (nákazy),“ okomentoval situaci regionální ministr zdravotnictví Brad Hazzard. „Opravdu potřebujeme, aby naše komunita… zůstávala doma, aby nás vyslechli a zůstali doma,“ dodal Hazzard.

Protesty proběhly i v Melbourne, kde podle serveru Al-Džazíra vyšly tisíce lidí do ulic a bez masek skandovaly hesla jako „svoboda“. Jiní zase zapalovali světlice před budovou parlamentu nebo na svých nápisech upozorňovali na „totální kontrolu vlády“ prostřednictvím restrikcí. Protestovalo se také v Adelaide, kde se plánují další protesty a platná jsou zde určitá omezení pohybu obyvatel, a rovněž v Brisbane, na který se lockdown nevztahuje.

Agentura AFP uvádí, že dnešní demonstrace v Sydney i Melbourne porušovaly zavedená pravidla o vycházení na ulici a shromažďování lidí. Šéf policie Nového Jižního Walesu David Elliott doufá ve vydání 3500 protokolů o přestupcích, čímž odkazoval na odhadovaný počet demonstrantů v Sydney. Brzy odpoledne místního času (brzy ráno SELČ) oznámil, že ve vazbě už skončilo 57 účastníků protestu. „Jestli nechcete mít lockdown, dodržujte pravidla,“ dodal Elliott.

Úřady v Austrálii nadále zavádějí přísná karanténní opatření i proto, že země je oproti Evropě nebo Severní Americe výrazně pozadu v očkování obyvatel. Plně naočkovaných je tam jen 11 procent populace.

Federální vláda se navíc potýká s kritikou ohledně pozdního nákupu vakcín. Podle zdrojů australského serveru News.com.au tamní vláda mohla zajistit dodávky 40 milionů vakcín od společnosti Pfizer mnohem dříve. Objednat si je mohla už v červenci 2020, kdy jí je výrobce vakcín nabídl. Vláda nabídku podle serveru odmítla z finančních důvodů a upřednostnila tu od společnosti AstraZeneca.

Australský premiér Scott Morrison se ve čtvrtek za pomalou očkovací kampaň omluvil, napsala agentura Reuters. Již dříve také poznamenal, že se země stala „vězněm vlastního úspěchu“. Do NJW nicméně vláda slíbila co nejrychleji poslat dodatečné zásoby 50 tisíc dávek vakcín. „Pokud se situace v Novém Jižním Walesu zhorší, může to ve skutečnosti vytvořit masivní problém pro celou zemi,“ cituje britská BBC ministra zdravotnictví NJW Brada Hazzarda.

Reklama

Doporučované