Hlavní obsah

V Austrálii si řekl své „ano” první homosexuální pár

V Austrálii se berou první homosexuální páryVideo: AP

 

Reklama

První manželství páru se stejným pohlavím v Austrálii se uskutečňuje za specifických podmínek. Amy Lakerová a Lauren Priceová nemusely dodržet původní 30denní lhůtu od doby, kdy svůj plánovaný sňatek oznámily úřadům.

Článek

Amy Lakerová a Lauren Priceová si řekly své „ano” na sobotním ceremoniálu v Sydney. Ačkoliv zákon začal v Austrálii platit teprve minulý týden, oběma ženám byla udělena výjimka, aby nemusely čekat zákonem stanovenou dobu 30 dnů od oznámení úřadům. Jejich rodiny totiž cestovaly až z Walesu, aby se slavnostního obřadu mohly zúčastnit.

Případů těchto výjimek bude v následujících dnech hned několik. Anne Sedgwicková a Lyn Hawkinsová se vezmou dnes v neděli, protože společně žijí už 40 let. 85letá Hawkinsová navíc trpí rakovinou v posledním stadiu. Podobnou situaci zažívá i Cas Willowová. 56letá žena má rakovinu prsu a svou Heather Richardsovou pojme za manželku v pondělí.

Austrálie se stala 26. zemí, která povoluje sňatek osob s homosexuální orientací. Páry, kterým nebyla udělena výjimka, se ale dočkají svatby nejdříve 9. ledna.

Reklama

Související témata:

Doporučované