Hlavní obsah

Stačilo osm nakažených a bytové domy skončily ve speciálním lockdownu

Foto: Profimedia.cz

Policisté na stráži před bytovým domem v australském Sydney.

Reklama

Kvůli obavám ze šíření varianty delta v Sydney a Melbourne skončily v uzávěře dva obytné komplexy. Počty nových případů v Austrálii jsou rekordní. Největší město Sydney je nyní již třetím týdnem v karanténě.

Článek

V bytovém domě na východě Sydney čtrnáctidenní karanténu zavedli poté, co tam zjistili nejméně osm případů nákazy covidem-19. Australská média ale upozorňují, že případů tam pravděpodobně bude ještě více.

Obyvatelům bytového domu v Maribyrnongu na severozápadním předměstí Melbourne byla nařízena izolace poté, co zde minulý týden pracoval covidem-19 nakažený stěhovák.

Vláda státu Nový Jižní Wales (NSW) v reakci na výskyt nákazy podle webu The Guardian znovu zavedla opatření, včetně povinného nošení roušek ve společných prostorách bytových domů, což platí pro obyvatele, ale i návštěvníky, zaměstnance nebo dopravce, kteří do budovy pouze doručí zásilku.

Hlavní hygienička NSW Kerry Chantová uvedla, že lidé žijící v bytových domech by se neměli shromažďovat ve společných prostorách. Za riziko dle vlastních slov považuje i tak triviální činnosti, jako je vyhazování odpadků.

„Je to připomínka rizika, které covid představuje, a toho, proč bylo nutné nošení pokrývek úst zavést,“ řekla Chantová.

Pětimilionové Sydney je v současné době již třetí týden v karanténě. Za nejvyšší přírůstky nákazy koronavirem v posledních dnech může podle agentury Reuters varianta delta.

Počty nových případů v Novém Jižním Walesu jsou rekordní již tři dny, nákaza se šíří komunitně. Za posledních 24 hodin stát oznámil 89 nově nakažených lidí. V pondělí zde bylo 112 nových komunitních případů, v neděli 77. Zřejmě tak hrozí, že karanténu v Sydney dále prodlouží.

Obyvatelka jednoho z domů Sherille Scottová uvedla, že si dopis o speciální karanténě přečetla, až když viděla před domem zaparkované zpravodajské štáby.

„Vstala jsem asi ve tři čtvrtě na šest, hned jsem uviděla dopis u dveří. Moc jsem o tom nepřemýšlela, vzala jsem ho, strčila do tašky, sedla do auta a odjela. Pak jsem viděla všechny ty zpravodajské štáby – dopis jsem si přečetla a hned jsem jela zpátky,“ řekla Scottová pro ABC News.

Všechny, kdo v obytné budově přebývali 8. července, úřady označily jako blízké kontaktní osoby prvního stupně. Nesmějí tak po dobu 14 dnů opustit byt kromě případů, kdy se půjdou podrobit testům na přítomnost covidu-19.

To se týká všech, kteří vstoupili do obytné haly, na schodiště, do výtahu nebo na parkoviště. Do karantény tak musí i lidé, kteří jen přišli na návštěvu nebo do budovy doručovali zásilku.

Každý, kdo se v budově zdržoval od pátku do pondělního večera, je úřadem považován za kontaktní osobu druhého stupně a musí se izolovat do té doby, než obdrží negativní výsledek testu. Již minulý měsíc došlo k podobnému uzavření budovy v Melbourne.

Zdravotnické úřady uvedly, že trasování kontaktů stěhovací služby se ukázalo jako „složité a náročné“, protože se lidé mohli nakazit na více místech.

Za místa expozice prvního stupně úřady označily i supermarket Coles v Craigieburn Central a čerpací stanici Mobil Ballan na západní dálnici u Ballanu. Každý, kdo tato místa v uvedené době navštívil, se musí rovněž na 14 dní izolovat.

Stát Victoria v úterý ráno ohlásil pouze jeden nový případ koronaviru. Podle informací se jedná o kontakt v domácnosti rodiny, která se minulý týden přestěhovala do Melbourne ze Sydney. Dva členové této rodiny byli pozitivně testováni již v minulosti.

Austrálie v neděli zaznamenala první úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 od začátku letošního roku.

Kvůli růstu případů nákazy koronavirem je podle premiérky velice nepravděpodobné, že uzávěra města Sydney skončí, jak bylo v plánu, v pátek 16. července.

Nakažlivá varianta delta se poprvé v Austrálii vyskytla na konci června na slavném předměstí Bondi, kde leží jedna z největších pláží v Sydney, která je zároveň nejblíže centru města. Nákaza se zřejmě začala šířit od řidiče, který z letiště převážel cestující.

Reklama

Doporučované