Hlavní obsah

V babyboxu radnice Prahy 6 našli holčičku, dostala jméno Isabella

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Do babyboxu radnice Prahy 6 dnes odpoledne někdo odložil novorozenou holčičku. Ve schránce byla zabalena do ručníku, podle záchranářů vážila skoro tři kilogramy, informoval ČTK mluvčí šesté městské části Jiří Hannich.

Článek

Novorozené děvčátko převezla sanitka do motolské nemocnice. Dostala jméno Isabella, sdělil v tiskové zprávě zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Jde o 227. dítě z babyboxu v Česku a šesté, které našli ve schránce na budově radnice Prahy 6. Zařízení sloužící pro záchranu odložených dětí fungují v České republice od roku 2005.

„Doposud se v babyboxu na radnici Prahy 6 objevilo celkem pět dětí: tři chlapečci a dvě holčičky. Nově nalezená holčička je tedy šestým dítětem, které se v babyboxu Prahy 6 podařilo zachránit. Holčička byla ve schránce zabalena do ručníku, podle přivolaných záchranářů dítě vážilo necelé tři kilogramy,“ informoval Hannich.

Praha 6 patří mezi dvě pražské městské části, jejichž radnice mají na budově umístěn babybox. Instalován tam byl v červenci 2010. Naposledy někdo dítě do této schránky umístil loni v srpnu, byl to chlapec. Původní zařízení bylo letos v červnu nahrazeno modernějším, tzv. babyboxem nové generace.

Hess uvedl, že co se týče 227 dětí dosud odložených do babyboxů, skóre holčičky versus kluci se po dnešku posunulo na 124:103 ve prospěch dívek. Dnes nalezené děvčátko pojmenoval Isabella po Zuzaně Isabelle Tornikidis, ředitelce Nadace Agrofert, která patří k významným dárcům babyboxů.

Další babybox se slavnostně otevře v Klatovské nemocnici 6. prosince, symbolicky na Mikuláše, dodal Hess. V Česku jich dosud funguje přes 80, většinou jsou umístěny u nemocnic a dalších zdravotnických zařízení.

Babybox je vytápěná schránka, kam mohou matky anonymně odložit své dítě. Zařízení je napojeno na integrovaný záchranný systém. Senzory uvnitř schránky po odložení dítěte spustí hlášení, které bezprostředně přivolá záchranáře. Babybox nové generace má klimatizovaný interiér a automatizovaná dvoukřídlá dvířka. Matka, která se do něj rozhodne odložit své dítě, zmáčkne zelené tlačítko, aby se jí schránka otevřela. Nemusí tak ručně manipulovat s klikou, jako tomu bylo u předchozího babyboxu, dodal mluvčí Prahy 6. Ve vnitřním prostoru schránky je umístěn váhový senzor a videokamera.

Babyboxy mají i kritiky, kteří uvádějí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Doporučované