Hlavní obsah

V balkánském „sudu prachu“ to vře. Na hranicích jsou policisté i blokády

Bez komentáře: Kosovské úřady začaly vozidlům přijíždějícím ze Srbska měnit jejich registrační značky za kosovské. To vyvolalo ostrou reakci u Srbů.Video: AP

 

Reklama

Kosovští Srbové už třetí den blokují dva hraniční přechody mezi Kosovem a Srbskem. Protestují tak proti rozhodnutí kosovských úřadů, které začaly vozidlům přijíždějícím ze Srbska měnit jejich registrační značky za kosovské.

Článek

Podle pondělního prohlášení Kosova jde o reciproční krok vůči obdobnému postupu uplatňovanému srbskými úřady. Chaos na hranici vyvolává obavy z prohloubení napětí mezi dvěma balkánskými sousedy, napsala agentura AP.

Na přechodech Jarinje a Brnjak tráví už druhou noc ve stanech skupinky Srbů a silnice vedoucí k hranici blokují nákladními vozy. Přechody byly podle kosovských médií uzavřeny pro nákladní dopravu a autobusy musely stavět několik stovek metrů před nimi a jejich pasažéři mohli k hranicím pokračovat jedině pěšky, informoval server The Balkan Insight.

Hněvivou reakci Srbů vyvolalo, když v pondělí oba přechody obsadily speciální jednotky kosovské policie a rozmístily na hranici 20 vozidel, včetně deseti obrněných. Úkolem příslušníků kosovské policie je zajišťovat výměny zvláštních registračních značek vozidel Srbů ze severu Kosova za značky kosovské a srbských registračních značek u vozidel přijíždějících ze Srbska za kosovské dočasné značky.

V reakci na krok kosovských úřadů se k hranici v osobních či nákladních vozech vydaly stovky Srbů, aby zablokovaly komunikace vedoucí k přechodům. Kosovská policie se v pondělí pokusila protestující rozehnat slzným plynem, demonstranti ale zůstali.

Kosovo tvrdí, že nové opatření na hranici zajišťuje rovné zacházení s občany obou zemí. Srbská policie již několik let vyměňuje značky na vozidlech zaregistrovaných v Kosovu při jejich příjezdu do Srbska. Bělehrad neuznává Kosovo jako samostatný stát a hranici, která Srbsko od této jeho bývalé jižní provincie dělí, považuje za dočasnou.

Srbský prezident Aleksandar Vučič v úterý označil rozhodnutí měnit srbské registrační značky za kosovské za „kriminální akci“ a vyzval Prištinu, aby stáhla všechny jednotky, „pak můžeme jet do Bruselu a vše prodiskutovat. Případně dosáhnout dohody,“ cituje agentura AP Vučiče.

Evropský komisaře pro rozšíření a sousedskou politiku Olivér Várhelyi ve středečním tweetu vyzval Kosovo i Srbsko, aby „zachovaly zdrženlivost a snížily napětí. A vrátily se k dialogu a neprodleně zajistily svobodu pohybu. Jednostranné akce nejsou nikdy řešením. Vedou jen ke zbytečnému napětí.“

Reklama

Doporučované