Hlavní obsah

V Baltu hořel trajekt s 335 lidmi na palubě. Táhnou ho do přístavu

Foto: Wikimedia

Na palubě trajektu převážejícího na 300 pasažérů údajně došlo k výbuchu.

Reklama

aktualizováno •

Podle litevského zpravodajského serveru Delfi nebyl nikdo z pasažérů zraněn. Média hovoří o výbuchu ve strojovně, firma DFDS, které trajekt patří, ale tuto informaci popírá. Trvá na tom, že šlo pouze o technické komplikace.

Článek

Litevské námořnictvo k trajektu vyslalo čtyři lodě. Plavidlo, které má kvůli nahlášenému požáru vypnuté motory, odtahují do přístavu v Litvě. „Všichni pasažéři jsou v pořádku, nachází se na palubě a nikdo z nich není zraněný. Záchranná operace je v průběhu,” uvedl velitel litevského námořnictva Eugenijus Valikovas pro agenturu BNS.

Otázkou zůstává, zda pasažéři budou do bezpečí pevniny přepraveni na porouchaném plavidle. „Odtažení trvá a nejde o šest či osm hodin, může to trvat 24 nebo i víc hodin. Nemá smysl, abychom pasažéry drželi na palubě té lodi takhle dlouho. Evakuace ale také není snadná, protože na ni potřebujeme vhodnou loď. Povětrnostní podmínky navíc nejsou úplně dobré,“ vysvětlil Vaidas Klumbys, mluvčí společnosti DFDS, které trajekt patří.

Na záchraně se podílely i ruské lodě. Podle serveru Russia Today došlo na plavidle dánské společnosti DFDS k výbuchu ve strojovně. O explozi psala i další média, včetně ruské informační agentury RIA Novosti. Společnost DFDS ale tuto zprávu popřela. „Abych to objasnil, nedošlo k žádné explozi. Jednoduše řečeno, v blízkosti motoru se vyskytly určité vibrace a na lodi se objevil kouř,“ řekl litevskému serveru Delfi mluvčí DFDS Vaidas Klumbys. „Na lodi je dohromady 335 lidí, zvažujeme odtažení lodi i to, co dělat s pasažéry, možná je k pobřeží dopravíme na jiné lodi,“ dodal Klumbys dříve.

Tísňové volání z hořícího trajektu Regina Seaways, který plul Baltským mořem z německého Kielu do litevského přístavu Klajpeda, podle agentury Reuters zaznělo v 13:45 tamního času. Litevská armáda na místo okamžitě vyslala helikoptéru. O dvě hodiny později litevského námořnictvo ve svém prohlášení uvedlo, že oheň byl uhašen. Pasažéři byli bezprostředně po incidentu přesunuti do bezpečnější části plavidla a podle dostupných zpráv nikdo nebyl zraněn.

Reklama

Doporučované