Hlavní obsah

V Bangkoku zavírají školy kvůli vysoké míře smogu

Bangkok do konce týdne zavře na 400 škol.Video: AP

 

Reklama

Hlavní město Thajska Bangkok uzavře do konce týdne více než 400 škol. Důvodem je vysoká míra znečištěného ovzduší. Podle bangkockých úřadů je příčinou smogu bezvětří a rušná doprava.

Článek

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča vyzval guvernéra Bangkoku, aby od dnešního poledne nařídil uzavření 437 škol v hlavním městě kvůli smogu, který se má podle předpovědí držet nad oblastí až do pondělí. Podle úřadů smog způsobuje stávající bezvětří a rušná doprava. Úřady rovněž vyzvaly občany, aby při oslavách lunárního nového roku příští týden omezili užívání zábavní pyrotechniky a vonných tyčinek. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

„V sobotu a v neděli situaci znovu zhodnotíme a rozhodneme, zda nebude nutné zrušit vyučování i v příštím týdnu,“ prohlásil vládní mluvčí.

Ministerstvo zdravotnictví apelovalo na občany, aby se zdrželi venkovních aktivit a ke sportování využívali krytá zařízení. V ulicích Bangkoku byla dnes vidět řada chodců s ochrannými maskami na obličeji.

Hladina znečištění vzduchu vzrostla i na dalších místech Thajska. Smogový oblak se objevil mimo jiné nad historickým městem Čchíengmaj, které se nachází v hornaté severní části země. Situace by se přitom mohla ještě zhoršit, protože koncem února začnou farmáři spalovat zemědělský odpad a suché počasí podpoří hromadění prachových částic ve vzduchu, napsala agentura AP.

Snahy snížit znečištění ovzduší v Bangkoku kropením ulic a rozprašováním vody ve vzduchu byly kritizovány jako neefektivní. Guvernér Bangkoku uvedl, že pokud znečištění překročí nebezpečnou míru ve třech po sobě následujících dnech, zváží zavedení dalších opatření. Mezi ně by mohlo patřit omezení stavební činnosti či uzavírky některých ulic.

Reklama

Související témata:

Doporučované