Hlavní obsah

V banku bude 60 milionů. Babiš začal hledat profesionály na účtenkovou loterii

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Babišova náměstkyně Alena Schillerová o účtenkové loterii (video: Petr Švihel).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Účtenková loterie, kterou chce ministr financí Andrej Babiš podpořit elektronickou evidenci tržeb, se rozběhne ve druhé polovině příštího roku. V banku bude 60 milionů korun.

Článek

Aby podpořil svůj trumf v boji proti šedé ekonomice, spustí Andrej Babiš účtenkovou loterii. Seznam z návrhu státního rozpočtu na příští rok zjistil, že novinka, která má pomoci elektronické evidenci tržeb, vyjde celkem na 95 milionů korun. Šedesát milionů půjde na výhry, 35 milionů ministerstvo financí utratí za přípravu a provoz loterie.

„V roce 2017 bylo opravdu vymezeno 95 milionů v rozpočtu, z toho 60 milionů je plánováno na výhry," potvrdila částku Babišova náměstkyně Alena Schillerová.

Úřad si na provozování loterie hodlá najmout externí firmu.

„Připravujeme výběrové řízení, ve kterém hledáme firmu, která bude loterii provozovat na klíč,“ dodala Schillerová. Očekává, že výběrové řízení vyhraje jedna ze stávajících loterijních společností.

Tendr by měl být vyhlášen ještě před koncem letošního roku, Ministerstvo financí teď podle Schillerové intenzivně pracuje na detailech loterie. Například na tom, jak vysoký bude jackpot. Možnost výhry má motivovat zákazníky, aby si účtenky z obchodů či restaurací schovávali a hlásili je státu. Ten je pak může použít při kontrole nepoctivých prodejců.

Babiš se inspiroval na Slovensku, kde účtenkovou loterii spouštěli před třemi lety. Slováci tehdy lákali na výhru 10 tisíc euro, případně osobní automobil. První dny u sousedů loterie vyvolala hotové šílenství, kdy lidé do soutěže zaregistrovali přes 600 tisíc účtenek. Zájem ale postupně opadl.

Ministerstvo financí se už dříve nechalo slyšet, že se chce ze slovenského případu poučit. Například nechce pořádat celonárodní loterii. Úřad uvažuje spíše o tom, že by vyhlašoval regionální nebo tematické loterie.

Reklama

Doporučované